Regia de Activităţi Nucleare vândută la kilogram

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN)

Regia de Activităţi Nucleare se vinde la fier vechi, relatează zf.ro. Conform sursei citate, Euroinsol, lichidatorul judiciar al RAAN vinde joi, prin licitaţie publică, 270 de tone de fier vechi, foste echipamente ale regiei ce a fost cândva unicul producător de apă grea din Europa.

Potrivit unui anunţ al Euroinsol, preţul de pornire al licitaţiei va fi de 0,52 lei per kilogram, inferior celui de săptămâna trecută, când preţul de pornire a fost de 0,63 lei per kilogram.

RAAN a intrat în insolvenţă în toamna anului 2013 iar anul acesta a intrat în faliment. Între timp, Compania Naţională a Uraniului, singurul producător local de uraniu, şi-a oprit producţia, iar reactoarele nucleare de la Cernavodă merg pe combustibil canadian.

Cazul RAAN nu este unul singular, în situaţii deosebit de dificile fiind şi Complexul Energetic Hunedoara, intrată în insolvenţă, în timp ce Complexul Energetic Oltenia acumulează, de asemenea, pierderi după pierderi.

Săptămâna trecută au intrat în faliment şi RADET şi Elcen, astfel încât situaţia sistemului energetic românesc, în prag de iarnă, nu arată deloc roz. Cu toate acestea, nu mai demult de două săptămâni, ministrul Energiei Victor Grigorescu scria, pe pagina sa de Facebook: „În România se întâmplă lucruri bune, cu care trebuie să ne mândrim!“

Declaraţiile ministrului au fost făcute după ce a vizitat platformele petroliere off­shore ale Petrom în care statul este, prin Ministerul Energiei, un acţionar minoritar.