Email divulgat al lui Colin Powell arată că Israelul are 200 de arme nucleare îndreptate spre Iran

Lucrurile se vor precipita şi mai mult în Orientul Mijlociu după ce un email al fostului secretar de stat american Powell, făcut public de website-ul dcleaks, a confirmat faptul că regimul din Tel Aviv are într-adevăr arme nucleare – lucru pe care Israelul a evitat mult timp să îl confirme sau să îl nege.
Colin Powell, fost secretar de stat american în perioada 2001-2005.
Colin Powell, fost secretar de stat american în perioada 2001-2005. (Captură Foto)

Într-un email al lui Colin Powell, obţinut de hackeri şi publicat de website-ul dcleaks, fostul secretar de stat american recunoaşte că Israelul are 200 de arme nucleare îndreptate spre Iran, astfel încât acesta să nu poată folosi nici măcar o astfel de armă dacă “va reuşi în cele din urmă să construiască una”. Evaluarea făcută de Powell asupra capacităţii nucleare iraniene a fost făcută publică la două săptămâni după ce s-a dezvăluit faptul că administraţia Obama ar fi făcut Iranului unele favoruri secrete în cadrul acordului nuclear, în ciuda faptului că a declarat exact contrariul.

Totuşi, mai important este faptul că emailul trimis către Jeffrey Leeds, asociat de afaceri al lui Powell şi donator democrat important, a dovedit în cele din urmă că Israelul are arme nucleare, lucru pe care cel mai mare aliat al SUA în Orientul Mijlociu a evitat să îl confirme sau să îl nege ani la rând, într-o politică numită “ambiguitate nucleară”.

În emailul către Leeds, datat 3 martie 2015, Powell scrie că “iranienii nu pot utiliza [o armă nucleară] dacă vor construi una, în cele din urmă”, în contextul discuţiilor continue privind programul nuclear încheiat între marile puteri şi Teheran anul trecut. “Băieţii din Teheran ştiu că Israelul are 200, toate îndreptate spre Teheran, şi noi avem mii. După cum a declarat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, "ce vom face cu una, o vom lustrui?". Am discutat public atât despre Coreea de Nord, cât şi despre Iran. Le vom distruge singurul lucru de care le pasă – supravieţuirea regimului. Unde şi cum vor testa chiar şi o armă nucleară?”

Emailul a fost trimis la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu tocmai îşi încheiase o vizită la Washington în mijlocul relaţiilor deteriorate cu administraţia Obama şi după ce a ţinut în Congresul SUA un discurs în care a denunţat acordul nuclear, pe baza căruia Iranul ar fi de acord cu inspecţii invazive în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse din cauza activităţii sale nucleare. Acordul a fost finalizat în iulie 2015, în ciuda criticilor continue din partea republicanilor şi ale lui Donald Trump, care a ameninţat că va suspenda acordul dacă este ales preşedinte al SUA.

Există un alt motiv pentru care emailul lui Powell este tulburător: un amendament din 1976 adus legii Foreign Assistance Act interzice orice ajutor economic şi militar american către ţările care livrează, primesc, achiziţionează sau transferă tehnologie pentru dezvoltarea nucleară fără să fi aderat iniţial la Tratatul de Neproliferare Nucleară. Israelul este una dintre puţinele ţări din lume care nu au semnat acel tratat, alături de India şi Pakistan, care s-au autodenumit puteri nucleare.

Când agenţia rusă de ştiri RT i-a cerut să comenteze chestiunea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a refuzat să răspundă dacă Israelul ar putea înfrunta acelaşi tratament precum Iranul sau Coreea de Nord – ambele fiind sancţionate pentru presupuse sau reale încălcări ale Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Emailul tulburător al lui Powell a fost publicat la câteva zile după ce oficialii americani au semnat un Memorandum de Înţelegere, conform căruia Israelul va primi în următorii 10 ani un pachet de asistenţă militară americană în valoare de 38 miliarde de dolari. În schimb, israelienii s-au angajat să cheltuie aproape întreaga sumă pe arme de producţie americane şi pregătire oferită de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe