Premierul nipon cere o poziţie fermă faţă de ameninţarea nord-coreeană

Shinzo Abe a cerut comunităţii internaţionale să îşi regândească strategia privind oprirea ameninţării nord-coreene. Phenianul a generat temeri în regiune cu ultimul său test nuclear.
Shinzo Abe
Shinzo Abe (Captură Foto)

Într-un mesaj adresat, miercuri, Adunării Generale a ONU, premierul japonez Shinzo Abe a cerut comunităţii internaţionale să găsească o modalitate mai eficientă de răspuns la comportamentul agresiv, recent, al Coreei de Nord.

“Ameninţarea la adresa comunităţii internaţionale a devenit tot mai serioasă şi tot mai realistă”, a precizat Abe. “Este nevoie de noi metode, total diferite de ceea ce am aplicat până ieri”.

Comentariile sale au avut loc la o zi după ce preşedintele american, Barack Obama şi premierul chinez, Li Keqiang au căzut de acord să intensifice cooperarea în vederea constrângerii Coreei de Nord – incluzând chiar şi posibilitatea sancţiunilor.

Discursul lui Abe a avut loc în aceeaşi zi în care SUA s-a implicat într-un spectacol de forţă militară în Peninsula Coreeană, trimiţând două bombardiere deasupra Coreei de Sud, într-un avertisment clar adresat Phenianului.

“Absolut inacceptabil”

Coreea de Nord a desfăşurat la data de 9 septembrie cel de-al cincilea test nuclear, declanşând un cutremur de magnitudine 5,3 şi îngrijorând liderii multor ţări.

Testul nuclear a avut loc după o serie de teste cu rachete efectuate în ultimele câteva luni, inclusiv o lansare de trei rachete cu doar câteva zile înaintea testului nuclear. Coreea de Nord a mai desfăşurat în luna ianuarie a acestui an un alt test nuclear.

La câteva zile după testul nuclear, Coreea de Sud a declarat că, Phenianul ar fi capabil să desfăşoare un alt test nuclear în orice moment. Între timp, Japonia şi-a intensificat criticile împotriva Coreei de Nord.

“Coreea de Nord a desfăşurat două teste nucleare într-un interval de doar nouă luni”, declara Abe pe 12 septembrie. “Acest lucru este absolut inacceptabil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe