Refugiaţii sud-sudanezi se întorc acasă

O femeie sud-sudaneză privindu-se în oglindă, pe aeroportul din Khartoum, înainte de a lua avionul spre Juba, capitala Sudului, 14 mai 2012.
O femeie sud-sudaneză privindu-se în oglindă, pe aeroportul din Khartoum, înainte de a lua avionul spre Juba, capitala Sudului, 14 mai 2012. (Ashraf Shazly / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
15.05.2012

Aproximativ 164 de refugiaţi sud-sudanezi au fost transportaţi cu avionul înapoi în ţara lor de origine, potrivit unui corespondent AFP.

Avionul a aterizat luni în capitala Sudanului de Sud, Juba. "Viaţa nu a fost rea, dar recent lucrurile au început să devină grele," a fost citat refugiatul Sisto Caesar. "Am ajuns acasă eu sunt foarte fericit."

Între 12.000 şi 15.000 de refugiaţi sud-sudanezi trăiesc în Sudan şi vor fi transportaţi cu avionul înapoi în ţara lor de origine, prin intermediul aeroportului din Khartoum. Ei trăiesc în aglomerata tabără de refugiaţi Kosti.

Călătoriile cu avionul au fost autorizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

"Se vor întoarce treptat în următoarele două săptămâni," a declarat Vincent Houver, şeful OIM în Sudanul de Sud, pentru AFP.

Circa 500.000 de sud-sudanezi şi-au pierdut cetăţenia sudaneză atunci când cele două ţări s-au divizat, anul trecut. Mai mult de 376.000 de etnici sudişti s-au întors în patria lor, din octombrie 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor