Sudanul bombardează din nou Sudanul de Sud, susţine un oficial

Un soldat sudanez stând pe un tanc distrus al Armatei de Eliberare a Poporului Sudanez, din Sudanul de Sud. (Ashraf Shazly / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
10.05.2012

Sudanul a lansat din nou atacuri aeriene împotriva Sudanului de Sud, încălcând o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a pune capăt conflictului dintre cele două state, se arată într-un raport.

"Republica Sudan a bombardat aleatoriu zonele civile," a declarat purtătorul de cuvânt al armatei sud-sudaneze, Kella Kueth, pentru AFP.

În ultimele două zile, loviturile aeriene s-au concentrat în jurul statelor de la graniţă Upper Nile, Unity şi Western Bahr el-Ghazal.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate a afirmat că cele două state trebuie să oprească atacurile reciproce sau se vor confrunta cu sancţiuni, în conformitate cu articolul 41 din Carta ONU.

Sudanul a negat acuzaţiile Sudului legate de bombardamente. Dar Kueth a spus "Oamenii din Khartoum doar neagă acest lucru."

Armata Sudului a declarat pentru agenţia de ştiri că s-a retras circa şase mile la sud de zona de frontieră în litigiu, respectând directiva ONU. "Da, am făcut acest lucru ... dar ne concentrăm atenţia asupra bombardării", a afirmat Kueth.

Sâmbătă, generalul sud-sudanez de brigadă Gabriel Puok Wunoah a acuzat Sudanul de incapacitatea de a respecta încetarea focului mediată de ONU, declarând că avioanele de război ale Khartoumului au bombardat o bază militară din statul Unity, a raportat All Africa.

Sudanul a răspuns prin susţinerea că Sudul sprijină un grup rebel care operează în Kordofanul de Sud şi Blue Nile, aspect ce încalcă rezoluţia ONU, a raportat All Africa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor