Reforma militară din China a început: 25 000 de ofiţeri concediaţi

Armata chineză va concedia 25 000 de ofiţeri, potrivit rapoartelor mass mediei chineze. Desfiinţarea a 300 000 de posturi a fost deja anunţată în toamna trecută de şeful statului Xi Jinping, şi iată că primul val al concedierilor a început.
Soldaţii armatei populare de eliberare pe 1 iulie 2013 în Hongkong
 
Soldaţii armatei populare de eliberare pe 1 iulie 2013 în Hongkong   (Foto: Lam Yik Fei/Getty Images – Epoch Times Germania)

Aşa cum raporta ziarul ”China Youth Daily” pe 13 iunie, primul val al concedierilor în armata populară de eliberare a început, 25 000 de persoane cu rang de ofiţeri superiori fiind deja concediaţi. Sunt afectate trupele din întreaga ţară: de exemplu Districtul din Vest, Trupa 21, China de mijloc şi cea de est. Printre ele se numără unităţi de aviaţie şi artilerie.

Publicaţia politică Zheng Ming din Hong Kong relata în ediţia sa din iunie, că prin restructurare ar fi fost deja concediat numărul de ofiţeri menţionat mai sus. Prima fază urmează să se încheie înainte de 1 octombrie. Concedierile se referă la mai multe ranguri: conducători de unităţi, conducători adjuncţi de unităţi şi alte ranguri situate dedesubt. Este vorba de personal în domeniul administraţiei, având diferite nivele de responsabilităţi.

Ziarul comercial din Hong Kong a citat deja în martie o persoană cu competenţe din cadrul armatei chineze care a anunţat că reducerile de personal vor începe din iunie 2016 şi se vor desfăşura pe o perioadă de 3 ani.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a afirmat că punctul forte ar fi simplificarea aparatului administrativ. De aceea reforma ar putea afecta pe lângă forţele combatante un număr de peste 100 000 de persoane necombatante, de exemplu medici, tehnicieni şi artişti (de menţionat că armata chineză întreţine multe trupe artistice).

La finele lui 2015, publicaţia South China Morning Post din Hong Kong relata că vor fi afectate, de asemenea, posturi administrative de rang foarte înalt. Legat de acest subiect, comentatorul politic Jin Yan nota: ”Asta înseamnă că şeful statului Xi Jinping vrea să preia controlul total asupra armatei lichidând complet influenţa lui Jiang Zemin.”

Conform aceluiaşi comentator, Xi doreşte o întărire strategică a armatei, ca pregătire pentru arestarea oficială a pre-predecesorului său şi pentru abolirea sistemului dictatorial de stat. Pentru ca Xi să-şi poată implanta reformele politice şi economice, trebuie să aducă armata sub controlul său. Pentru ca planurile să-i reuşească, este necesară în momentul de faţă o mare acumulare de putere în mâinile şefului statului. Xi ar dori să ”termine sistemul dictatorial prin mijloace dictatoriale”, mai susţine expertul, care pleacă de la premisa că Xi plănuieşte o democratizare a Chinei.