Războiul Ghiţă-Ghinea, episodul "Borfaşii şi fascismul": Băieţii ăştia ne-au condamnat la subdezvoltare

"S-ar crede că din cauză că s-a luptat Ghiţă cu Soros a rămas administraţia românească nedigitalizată. Au aplicat tactica IT-ul pârjolit: furăm noi tot ca să nu rămână nimic pentru alţii. Băieţii ăştia ne-au condamnat la subdezvoltare şi stat la cozi", acuză ministrul Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Războiul public dintre ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi politicianul Sebastian Ghiţă înregistrează luni un nou episod din care nu lipsesc, fireşte, ingrediente picante precum "firmele lui Soros", "băieţi deştepţi" sau "furtul din patriotism".

"Vă invit să urmăriţi reportajul de la Protv – "România, te iubesc!" despre digitalizarea administraţiei din România. Sebastian Ghiţă recunoaşte practic că e un sistem corupt. Şi pune actuala curăţenie pe seama faptului că "firmele lui Soros" vor să le ia lor locul. În ce mă priveşte, firmă românească sau nu, trebuie să facă treaba, să nu mai planteze oameni în Ministerul Fondurilor Europene, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) şi AM-uri ca să umfle contractele şi să livreze ce promite. Şi basta.

S-ar crede că din cauză că s-a luptat Ghiţă cu Soros a rămas administraţia românească nedigitalizată. Au aplicat tactica IT-ul pârjolit: furăm noi tot ca să nu rămână nimic pentru alţii. Repet o idee importantă: furtul în sine e grav, dar mai grav este că băieţii ăştia ne-au condamnat la subdezvoltare şi stat la cozi", a scris luni, pe contul său de Facebook, Cristian Ghinea, într-o postare intitulată "Borfaşii şi fascismul".

Potrivit ministrului, nu poţi guverna modern fără să ai sisteme IT funcţionale, nu poţi debirocratiza dacă instituţiile nu pot scăpa de hârtie. Cu alte cuvinte, noi toţi plătim la orice contact cu administraţia acest rateu de a intra cu statul în epoca digitală.

"Iar acest rateu e din vina "băieţilor deştepţi", cum îşi zice Ghiţă însuşi, pe care i-a apucat să fure din patriotism. Borfaşii devin fascişti înainte de alegeri, poate-poate scapă de puşcărie. Aveţi grijă să nu scape! Share ca să se afle", a adăugat Cristian Ghinea.

În replică, Sebastian Ghiţă a declarat, pentru stiripesurse.ro, că "în mod evident, prin limbaj şi comportament, fasciştii sunt cei că Ghinea şi cei din sectă lui Sorosistă".

"În ceea ce priveşte borfaşii care vor să fure România o să-i spun domnului Ghinea că deja ştim toţi că a pregătit furtul a 60 milioane euro prin programele lansate cu dedicaţie pentru ONG-urile unde a lucrat. Ghinea să se hotărască. E ONG-ist, ministru al Guvernului României, sau politician la USR (că PNL nu-l acceptă)?", a adăugat deputatul PRU.

În continuare, ministrul Cristian Ghinea a prezentat un script cu fragmente din emisiunea de la Pro TV la care făcea referire:

Instituţii încremenite în timp, practici învechite şi aparat funcţionăresc rupt de realităţile secolului al XXI-lea, toate acestea contrastează cu sumele cheltuite pentru tehnologizarea administraţiei centrale. Actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea descrie un peisaj apocaliptic în care dezmăţul cu banii publici în învestiţiile IT par elucubrante.

"A fost o dezvoltare haotică şi profund coruptă a acestui sistem. Adică partea asta de digitalizare a fost victima unei capturi a statului la un mod pe care nici nu ni-l imaginăm noi cetăţenii statului. Este mult mai uşor de fraudat sistemul ăsta decât sistemul de drumuri. Acolo drumul îl faci sau nu-l faci, îl vezi, sau un pod sau ceva, pe când în zona de IT diverşi băieţi deştepţi îşi pot scrie în contracte fel de fel de aiureli pe care cineva dintr-un minister le recepţionează ca fiind funcţionale şi nimeni nu verifică dacă chiar se întâmplă, dacă folosesc la ceva aceste instrumente", spune Ghinea.

Ministrul aduce acuzaţii grave: atribuirea multor contracte publice din domeniul IT este pusă sub semnul întrebării. "Este un întreg carusel care s-a format de firme care se concurează, aceleaşi, se concurează în ghilimele, şi sunt cunoscute - UTI, SIVECO şi firmele domnului Ghiţă."

Ghiţă vine cu replica: "Am înţeles şi trebuie ca domnul Ghinea să ne bage pe gât firmele domnului Soros. C-a dus-o el bine 20 de ani şi trebuie să ne bage firmele lui în ţară. Firmele noastre ce-au, că-s bune, făcute de români."

Un audit al comisiei Europene a suspendat la un moment dat una dintre axele de finanţare europeană, cea pe competitivitate.

"Comisia a venit şi a spus ‘toată axa asta este suspectă pentru că în mod sistematic la licitaţie cele trei entităţi SIVECO, UTI şi Ghiţă prin diverse firme prin care le învârte şi controlează, practică un fel de falsă concurenţă la licitaţiile publice şi numai ei câştigă’. Şi s-a aplicat o corecţie, România a plătit la bugetul de stat o corecţie de 120 de milioane de euro pentru această suspiciune de fraudă în achiziţiile publice. Comisia ne aplică o corecţie, firmele au supt banii respectivi şi corecţia se aplică pe bugetul de stat. Nu facem decât să plătim noi toţi această situaţie", spune ministrul Ghinea.

Lista neagră a abonaţilor la contracte cu statul

Doar 15 % dintre proiectele IT din învăţământ au fost penalizate, în rest au fost proiecte din zona de aşa-zisă tehnologizare a primăriilor, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă sau în sănătate. De-a lungul timpului s-au finanţat proiecte identice sau proiecte care nu aveau beneficiari, doar de dragul proiectelor.

"Este un sistem crunt de învârtit bani publici, naţionali şi europeni, din care nu văd cum am putea ieşi decât acţionând foarte dur - există o listă neagră, şi avem voinţă politică de a face o astfel de listă neagră, doar că este foarte complicat juridic", spune Cristian Ghinea. "Mă doare inima să ştiţi, acest domn Ghinea cu I love DNA al lui", îi răspunde Ghiţă.

Fostul ministru al comunicaţiilor Marius Bostan recunoaşte că în piaţa contractelor IT au existat influenţe nefaste. "Specificaţiile tehnice le făceau tot firmele care câştigau licitaţiile şi asta e realitatea şi atunci licitaţiile apăreau după forma şi înfăţişarea potenţialului câştigător. Şi pentru a fi pace şi prietenie se mai înţelegeau şi între ei, adică şi înţelegeri monopoliste".

"Este cazul unui modul informatic de la Autoritatea de Management pentru Mediu, pe care l-am găsit, se plătiseră 38 de milioane de euro pentru el, l-am găsit aici la Ministerul Fondurilor, a fost recepţionat fără a fi fost testat vreodată. Ca să nu mai spun că plata a fost făcută în ultima zi a anului trecut. Adică stăteau unii pe aici prin minister să facă plăţi. Ăsta este cazul pe care l-am trimis la DNA şi a declanşat isteria domnului Ghiţă şi a altora.", spune ministrul Ghinea.

Sebastian Ghiţă: "Băieţii deştepţi vor să facă bani, nu să restricţioneze serviciile publice. Cred că vor să facă prin muncă, dar dacă altfel nu se poate şi sunt în concurenţă cu ăştia care dau şpăgi, or să dea şi ai noştri… Haideţi să nu ne mai păcălim, dacă ăsta de la Microsoft dă şpagă 60 de milioane, asta de la Siveco ce vreţi să facă, să moară de foame?".

Puteţi urmări emisiunea aici.