Ghinea: Cu 36 de milioane de euro pe care i-au plătit degeaba lui Ghiţă, ţii trei televiziuni de ştiri

"Tot găsesc sisteme informatice plătite firmelor lui Sebastian Ghiţă. Cu 36 de milioane de euro pe care i-au plătit degeaba, ţii trei televiziuni de ştiri. Toţi aceşti indivizi au interesul să te toace, pentru că vii şi le închizi robinetele", a subliniat ministrul Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Când văd un sistem informatic de milioane de euro care n-a fost niciodată pus în funcţiune, mi se pare aiuritor cum pot oamenii ăştia să toace atâţia bani, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, într-un interviu acordat publicaţiei Dilema Veche.

Întrebat dacă Guvernul de tehnocraţi - care pare să aibă o imagine bună pentru că încearcă să ţină legătura cu cetăţenii - n-ar trebui să comunice mai mult, ministrul a replicat: "Comunică destul de mult, în contra modului în care este aşezată comunicarea publică în România. Noi nu prea avem oameni care să vorbească la televizor în numele nostru. Nu poţi să stai la televizor atunci când guvernezi. Dacă guvernezi serios, stai târziu la serviciu, nu poţi să stai la televizor. Nici n-ai timp să te uiţi la televizor, de altfel."

"Eu când vedeam demnitari care se uită la televizor, mă gândeam că n-au altă treabă. Pe de altă parte, dacă tot găsesc sisteme informatice plătite firmelor lui Sebastian Ghiţă, îmi dau seama despre ce bani vorbim. Cu 36 de milioane de euro pe care i-au plătit lui Ghiţă degeaba, ţii trei televiziuni de ştiri. Toţi aceşti indivizi au interesul să te toace, pentru că vii şi le închizi robinetele. Temele conflictuale prind mai bine la public.

Tehnocraţii sunt plicticoşi, până la urmă. Tot ce lansăm noi acum ca proiecte îşi va face efectul peste cel puţin doi ani. Am făcut un departament prin care Ministerul Fondurilor Europene se transformă dintr-o instituţie care spune „Veniţi, că avem nişte bani” în­tr-una care se duce către beneficiari şi le spune „Haideţi să scriem împreună proiecte”. Vorbesc de proiectele mari, strategice, de infrastructură, care să aibă impact", a adăugat Cristian Ghinea.

Nu mai e mult şi vin alegerile, urmând ca la Palatul Victoria să vină un Guvern politic astfel că s-ar putea ca vechile robinete să fie redeschise şi vechile metehne să fie reluate.

"Când am spus că aş vrea ca aceste proiecte să continue, toată lumea a spus că Ghinea vrea să intre în politică şi s-a declanşat o furtună. Evident că ne-ar durea sufletul ca aceste proiecte să nu continue. Vorbim de zeci de milioane de euro. Când văd aceste bugete, mă ia cu ameţeală. Eu am creat, cu doi prieteni, un ONG care nu a avut aproape deloc fonduri structurale – am concurat direct la Bruxelles. Organizaţia pe care am creat-o a avut un buget de aproape 2 milioane de euro, cu care am reuşit să facem zeci de proiecte de impact.

Când văd un sistem informatic de 5 milioane de euro care n-a fost niciodată pus în funcţiune, mi se pare aiuritor cum pot oamenii ăştia să toace atâţia bani. E o lume diferită. Eu cu Ghiţă şi cu alţii nu pot comunica, suntem în lumi diferite. Şi-apoi, eu sunt uşor şocat că vine unul la mine şi-mi spune „Hai să vorbim, să ne-nţelegem”. Pe ce să ne-nţelegem? Vorbim limbi diferite. Avem aspiraţii de viaţă diferite", a precizat Cristian Ghinea.

Pentru a citi integral interviul acordat de ministrul Fondurilor Europene intraţi aici.