Raport ONU: Phenianul a evitat pe scară largă sancţiunile internaţionale

Navă sub pavilion chinez surprinsă transferând ţiţei către un mineralier nord coreean
Navă sub pavilion chinez surprinsă transferând ţiţei către un mineralier nord coreean (Trezoreria americană)

Consiliul de Securitate al ONU va primi în această săptămână un raport care menţionează succesul remarcabil al Coreei de Nord în evitarea sancţiunilor aplicate împotriva programului său de rachete balistice şi arme nucleare. Potrivit raportului, Phenianul a reuşit să importe petrol, să exporte cărbune şi să vândă arme în ciuda celor mai dure sancţiuni impuse vreodată împotriva statului comunist izolat.

Publicaţia americană The Wall Street Journal, care a văzut în prealabil raportul, a notat că acesta descrie o “imagine foarte incriminatorie cu privire la abilitatea Coreei de Nord de a evita sancţiunile internaţionale”.

Phenianul a fost capabil nu numai să evite sancţiunile, dar a făcut afaceri cu clienţi precum rebeli Houthi din Yemen care sunt susţinuţi de Iran şi cu facţiuni libiene aflate în război. Vânzările pentru rebelii Houthi aparent au avut loc prin intermediul unui traficant de arme din Siria.

Raportul ONU a descoperit că nord-coreenii au făcut reclamă pentru echipamente militare pe platforme de social media precum YouTube sau Instagram. Aplicaţia de mesagerie chineză WeChat a fost folosită pentru a coordona sute de transferuri cu produse de contrabandă în largul mării.

De asemenea, ONU a mai descoperit că Phenianul a obţinut o cantitate mare de valută străină prin infracţiuni cibernetice. O unitate de hackeri nord-coreeni a reuşit să fure aproximativ 670 milioane de dolari în ultimii trei ani prin atacarea unor instituţii financiare şi a unor site-uri specializate în comerţ online.

Furturile au implicat atât valute străine cât şi criptomonede. Una dintre “reuşitele” Coreei de Nord a fost raidul din 2018 asupra Coincheck din Japonia, cel mai mare hack de criptomonede înregistrat până acum. În cadrul unui alt atac, hackerii nord-coreeni au furat informaţiile personale de la 10 milioane de utilizatori ai site-ului sud-coreean de comerţ online Interpark. Hackerii au cerut 2,7 milioane de dolari în schimbul informaţiilor.

ONU a declarat că regimul nord-coreean preferă criptomonedele deoarece acestea sunt “mai greu de monitorizat, pot fi spălate de multe ori şi nu depind de reglementările guvernamentale”.

Raportul ONU va fi prezentat în contextul în care, la sfârşitul lunii trecute, preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au întrerupt convorbirile din cadrul celui de-al doilea summit, în Hanoi, fără a încheia un acord oficial privind denuclearizarea Coreei de Nord, însă cele două tabere au sugerat că vor continua discuţiile.