Summitul 2: Discuţiile Trump-Kim din Hanoi întrerupte brusc. Nu s-a încheiat un acord privind denuclearizarea

Donald Trump şi Kim Jong-un au eşuat, în Vietnam, să ajungă la un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord. Casa Albă susţine că în viitor vor avea loc noi întâlniri şi discuţii între cele două tabere.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi,  Vietnam, 27 februaie 2019
Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, Vietnam, 27 februaie 2019 (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

UPDATE: “A fost vorba de sanctiuni. Practic, ei au dorit ca sanctiunile sa fie ridicate in intregime si nu putem face acest lucru”, a afirmat preşedintele american Donald Trump la o conferinţă de presă după summit.

* * *

Preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au început convorbirile joi dimineaţă - cea de-a doua zi a discuţiilor privind denuclearizarea Coreei de Nord - însă, potrivit rapoartelor media, summitul din capitala vietnameză Hanoi s-a încheiat mai repede decât era prevăzut, fără să se încheie un acord.

Câteva publicaţii au raportat că cei doi şefi de stat au plecat de la locul de desfăşurare al summit-ului fără să participe la un prânz de lucru şi la ceremonia de semnare. Nu este clar dacă această schimbare a programului a fost cauzată de un impas în negocierile nucleare, potrivit Deutsche Welle.

Trump şi Kim urmau să publice joi o declaraţie comună, însă Casa Albă a anunţat că preşedintele american va susţine o conferinţă de presă singur.

Casa Albă a anunţat într-o declaraţie că nu s-a încheiat un acord între Kim şi Trump şi că întâlnirile vor continua în viitor. “Cei doi lideri au discutat despre diverse modalităţi de a obţine un progres privind denuclearizarea şi despre concepte economice”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders. “Nu a fost încheiat niciun acord în acest moment, dar echipele urmează să se întâlnească în viitor”.

Potrivit BBC, este posibil ca cei doi lideri să nu se fi înţeles în legătură cu baza nucleară de la Yongbyon. Coreea de Nord condiţionează închiderea bazei de ridicarea parţială a sancţiunilor americane, iar Donald Trump pare să nu fi fost de acord cu acest lucru, potrivit Digi24.

În timpul summitului, fiind întrebat dacă este pregătit pentru denuclearizare, Kim a răspuns printr-un translator: “Dacă nu aş fi fost pregătit, nu m-aş fi aflat aici”.

Remarcile lui Kim l-au determinat pe Trump să adauge: “Acesta ar putea fi cel mai bun răspuns pe care l-aţi auzit vreodată”.