SUA şi Coreea de Sud renunţă la două exerciţii militare importante

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

SUA şi Coreea de Sud intenţionează să anunţe că nu vor mai organiza manevre militare comune la scară mare în această primăvară, au susţinut vineri câteva organizaţii media, potrivit Deutsche Welle.

Exerciţiile din primăvară, cunoscute sub numele de Foal Eagle şi Key Resolve, vor fi înlocuite cu exerciţii de amploare mai redusă, au declarat oficiali american pentru NBC News.

Exerciţiul Foal Eagle este cel mai mare exerciţiu comun anual desfăşurat de forţele americane şi sud-coreene. În trecut, exerciţiul a implicat 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi aproximativ 30.000 de soldaţi americani.

Exerciţiile militare comune din primăvară au fost condamnate deseori de Coreea de Nord, care le consideră a fi pregătiri pentru o invazie.

Ştirile privind reducerea amplorii exerciţiilor au fost publicate la scurt timp după summitul preşedintelui american Donald Trump cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un, desfăşurat în această săptămână la Hanoi, Vietnam.

Oficialii vor anunţa în mod oficial decizia privind exerciţiile militare în următoarele zile.

Deşi summitul Trump-Kim s-a încheiat fără un acord oficial privind denuclearizarea Coreei de Nord, cele două tabere au sugerat că vor continua discuţiile.

De asemenea, de la primul summit Trump-Kim desfăşurat anul trecut în Singapore, Washingtonul a redus amploarea sau a suspendat alte câteva exerciţii militare comune cu Phenianul.

Trump s-a plâns deseori cu privire la costurile exerciţiilor, declarând săptămâna aceasta reporterilor că exerciţiile militare anuale sunt „foarte, foarte scumpe”.

Un exerciţiu care a fost suspendat anul trecut, numit Freedom Guardian, ar fi costat 14 milioane de dolari, conform estimărilor Pentagonului. Bugetul anual al armatei americane este de 700 miliarde de dolari.

Totuşi, Trump a exclus retragerea vreunuia dintre cei 28.500 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud.

Orice diminuare a trupelor SUA va fi întâmpinată probabil de critici puternice din partea Congresului SUA şi a Japoniei, al cărei guvern este îngrijorat cu privire la intenţiile în regiune ale Coreei de Nord, care este înarmată nuclear.