Khamenei: Obama a recunoscut, în timpul unor întâlniri secrete, dreptul Iranului la un program nuclear

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a aprobat dreptul Iranului de a opera un program nuclear în 2011 în timpul unor întâlniri secrete cu oficiali iranieni, conform unor noi dezvăluiri făcute de Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, arată Washington Free Beacon.

Comentariile, făcute la începutul anului de Khamenei, contrazic afirmaţiile făcute de administraţia Obama că a început să discute cu Iranul doar după alegerea din august 2013 a preşedintelui Hassan Rouhani.

Într-un interviu recent, Khamenei a dezvăluit că discuţiile au început în secret cu fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad. La acea vreme, Obama a declarat iranienilor că el susţine dreptul Iranului pentru un program nuclear.

“Chestiunea negocierii cu americanii este legată de mandatul fostului guvern [al lui Ahmadinejad] şi de trimiterea unui mediator în Teheran pentru a cere începerea unor convorbiri”, a declarat Khamenei într-un discurs recent tradus de Middle East Media Research Institute (MEMRI).

“La acea vreme, o personalitate regională respectată a venit la mine în calitate de mediator şi a declarat în mod explicit că preşedintele american [Obama] i-a cerut să vină în Teheran şi să prezinte o cerere din partea SUA pentru negocieri”, a susţinut Khamenei. “Americanii i-au declarat acestui mediator: ‘Dorim să rezolvăm chestiunea nucleară şi să ridicăm sancţiunile în decurs de şase luni, şi în acelaşi timp să recunoaştem Iranul ca o putere nucleară.’”

“I-am declarat acelui mediator că nu am încredere în americani şi în cuvintele lor dar, după ce a insistat, am căzut de acord să reexaminez acest subiect şi negocierile au început”, a adăugat Khamenei.

Alţi oficiali iranieni au recunoscut, la rândul lor, că obiectivul lui Obama a fost de la bun început acela de a susţine programul nuclear iranian şi apoi să ridice sancţiunile economice aplicate asupra Teheranului.

Secretarul de stat american John Kerry a trimis Republicii Islamice o scrisoare în care a declarat că SUA “recunoaşte drepturile Iranului privind” dezvoltarea nucleară, a declarat un alt oficial iranian senior, Hossein Sheikh Al-Islam.

“Am venit la negocierile [secrete cu Statele Unite] după ce Kerry ne-a trimis o scrisoare [prin mediatorul Omani Sultan Qaboos], susţinând că America recunoaşte oficial drepturile Iranului cu privire la ciclul de îmbogăţire [a combustibilului nuclear]”, a declarat Al-Islam într-un interviu recent cu agenţia iraniană de ştiri Tasnim, conform MEMRI.

“Apoi au avut loc două întâlniri în Oman între viceminiştrii de Externe [din Iran şi SUA] şi după aceste întâlniri, Sultan Qaboos a fost trimis de către Obama la Khamenei cu scrisoarea lui Kerry”, a adăugat oficialul, conform Washington Free Beacon.

Aceste informaţii au fost confirmate de alţi oficiali seniori iranieni, conform MEMRI.

Ali Akbar Salahi, vicepreşedintele iranian şi şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, a susţinut în interviuri separate în acest an că “americanii au iniţiat discuţiile secrete cu Iranul în 2011-2012, şi a evidenţiat rolul său în lansarea acestui proces în tabăra iraniană”, conform MEMRI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe