Iranul susţine că administraţia Obama înşeală publicul în chestiunea acordului nuclear

Liderul american Barack Obama.
Liderul american Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Mai mulţi oficiali seniori ai guvernului de la Teheran acuză administraţia Obama că minte în privinţa unor detalii ale mult controversatului acord nuclear cu Iranul, pentru a calma îngrijorările congresmenilor şi publicului american.

În timp ce oficiali seniori ai administraţiei Obama, în frunte cu John Kerry care a negociat acordul, s-au lansat într-o adevărată campanie de presă pentru a convinge Congresul şi publicul american să aprobe acordul, partenerii acordului – liderii iranieni declară că „propaganda” este menită consumului intern.

Kerry, împreună cu echipa sa de negociatori, apără acordul susţinând că acesta va putea să controleze contestatul program nuclear al Teheranului.

Numeroşii critici ai acordului, afirmă însă că înţelegerea face foarte puţin pentru a controla eventuala industria nucleară militară a Iranului. Mai rău, acordul va elibera către Teheran mai multe fonduri – până acum îngheţate în urma sancţiunilor - în valoare de zeci de miliarde, existând temeri că acesta le va folosi pentru subvenţionarea terorismului şi construirea de rachete balistice.

Israelul, care nu a participat la negocieri, dar a fost acuzat că le spionează, a afirmat în numeroase rânduri că se opune total acordului.

După ce administraţia Obama a declarat, săptămâna aceasta, că acordul permite închiderea infrastructurii nucleare a Iranului, oficialii de la Teheran au afirmat că SUA minte publicul pentru a obţine aprobarea acordului.

Hamid Baeidinejad, un senior din Ministerul iranian de Externe şi unul dintre şefii echipei de negociatori, a luat în derâdere comentariile făcute de administraţia Obama, spunând că sunt menite audienţei interne.

“Remarcile făcute de oficialii occidentali sunt comentarii ambigue rostite pentru uz domestic, din acest motiv am spune că nu există nici o ambiguitate în acest acord nuclear”, a declarat el agenţiei FARS, conform uni articol freebeacon.

Baeidinejad a mai afirmat că administraţia Obama înşeală americanii cu privire la acord pentru a „calma opoziţia din Congres şi lobby-ul sionist în legătură cu clauzele acordului”, conform FARS.

Congresul va delibera până pe 17 septembrie dacă va parafa acordul, ale cărui clauze sunt secrete.

Miercuri, în timpul unei întâlniri dintre preşedintele iranian Hassan Rouhani şi Lauren Fabuis, Iranul a cerut puterilor mondiale să-şi respecte promisiunile făcute în acord.

Acestea includ ridicarea sancţiunilor care au îngheţat aproape 100 de miliarde de dolari, ale imperiului financiar al Ayatollahului Ali Khamenei şi de a interzice inspectorii americani din toate uzinele nucleare iraniene.

La întâlnire, Fabius a fost întâmpinat la aeroport de protestatari iranieni care l-au acuzat că este spion israelian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe