Khamenei interzice toate negocierile suplimentare între Iran şi SUA

Iranul, prin liderul său suprem, a interzis toate negocierile cu SUA, în ciuda faptului că moderaţii doresc ca cele două ţări, care se află în tabere opuse în războiul sirian, să poarte unele discuţii în privinţa situaţiei din Siria.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a interzis miercuri toate negocierile suplimentare dintre Iran şi Statele Unite, restricţionând astfel mişcarea moderaţilor care au sperat că vor putea pune capăt izolării ţării lor după încheierea unui controversat acord nuclear cu marile puteri în luna iulie.

Khamenei, cea mai mare autoritate în Republica Islamică, a declarat deja luna trecută că nu vor mai există discuţii suplimentare cu SUA după semnarea acordului nuclear, dar până acum nu a anunţat o interdicţie directă în acest sens, conform Reuters.

“Negocierile cu Statele Unite deschid uşi către influenţa lor economică, culturală, politică şi în domeniul securităţii. Chiar şi în timpul negocierilor nucleare au încercat să ne afecteze interesele naţionale”, a declarat Khamenei pe website-ul său.

“Negociatorii noştri au fost atenţi dar americanii au profitat de câteva şanse”, a declarat el.

În discursul său către comandanţii Marinei din cadrul Gărzilor Revoluţionare, Khamenei a susţinut că discuţiile cu SUA au adus doar dezavantaje Iranului.

Deşi a suportat ultimele 18 luni de negocieri, Khamenei nu a susţinut în mod public acordul nuclear cu SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia – un acord care a pus capăt unui impas mai vechi de un deceniu.

Occidentul consideră că Iranul doreşte să dezvolte arme nucleare, o acuzaţie pe care Teheranul o neagă.

Conform acelui acord, sancţiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană şi ONU vor fi ridicate şi, în schimb, Iranul va accepta impunerea unor restricţii pe termen lung asupra programului său nuclear.

Iranul ar trebui să renunţe cel puţin pentru un deceniu la majoritatea centrifugelor sale folosite pentru îmbogăţirea uraniului şi va fi nevoit să îşi reducă puternic stocul de uraniu slab îmbogăţit.

Acordul este considerat un triumf politic atât pentru preşedintele american Barack Obama cât şi pentru omologul său iranian Rouhani, care a fost ales în urmă cu doi ani cu speranţa că va reduce izolarea naţiunii sale.

Criticii acordului denunţă, printre altele, clauzele secrete pe care a trebuit să le consimtă Congresul SUA fără să le cunoască, textul deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe baza de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.

O aparentă versiune provizorie a unuia dintre acordurile laterale secrete ce au fost încheiate ca anexe ale acordului nuclear final iranian indică faptul că i se va permite Teheranului să îşi folosească proprii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare, conform Washington Free Beacon.

Declaraţiile lui Khamenei contrazic în mod direct declaraţiile preşedintelui iranian moderat Hassan Rouhani, care susţine că guvernul său este pregătit să discute cu SUA în privinţa modului în care se poate rezolva conflictul din Siria, unde cele două ţări se află în tabere opuse.

Sute de soldaţi iranieni au sosit în Siria luna trecută, conform Reuters, şi aceştia se vor alătura forţelor guvernamentale siriene şi aliaţilor lor libanezi din mişcarea Hezbollah în cadrul unei ofensive terestre majore, care va fi susţinută de loviturile aeriene ruseşti.

“Ne aflăm într-o situaţie critică acum deoarece inamicii încearcă să schimbe mentalitatea oficialilor noştri şi a poporului nostru în ceea ce priveşte revoluţia şi interesele noastre naţionale”, a declarat Khamenei.

Khamenei deseori invocă un “inamic” nespecificat când discută despre puterile vestice, în special când e vorba de SUA şi Israel, pe care el le suspectează că plănuiesc să răstoarne Republica Islamică.