Raiduri poliţieneşti în nordul Kosovo. Forţele de securitate sârbe în stare de alertă

Membri ai unităţilor speciale ale poliţiei din Kosovo
Membri ai unităţilor speciale ale poliţiei din Kosovo (Getty Images)

Serbia a ordonat marţi ca forţele sale de securitate să intre în stare de alertă după ce poliţia din Kosovo a desfăşurat o operaţiune anti-contrabandă într-o regiune nordică, populată în principal de sârbi, potrivit Euronews.

Acţiunile au loc pe fondul tensiunilor tot mai mari din patru municipalităţi populate cu sârbi în nordul Kosovo, care rămâne în mare parte în afara controlului Priştinei şi a promis loialitate Belgradului.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a recunoscut luni că Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo, fosta sa provincia sudică, dar a avertizat că va reacţiona în cazul în care micul stat îi va ataca pe sârbii ce locuiesc pe teritoriul său.

În cadrul operaţiunii kosovare, poliţia a arestat zeci de persoane, inclusiv etnici sârbi, acuzaţi de introducerea ilegală de bunuri în ţară. Potrivit unor rapoarte, poliţia kosovară s-a confruntat cu o oarecare rezistenţă armată şi un poliţist a fost rănit.

“Cred că nu este ultima operaţiune din Kosovo... Poate astăzi, poate mâine sau în următoarele zile. Luptăm împotriva crimei organizate”, a susţinut ministrul kosovar de Externe, Behgjet Pacolli, potrivit Associated Press.

Televiziunea sârbă de stat RTS a raportat, de asemenea, că doi sârbi au fost răniţi în timpul operaţiunii poliţiei kosovare.

Belgradul consideră că operaţiunea este o încercare a autorităţilor din Priştina de a prelua controlul asupra părţilor nordice ale Kosovo, care se învecinează cu Serbia.

Drept răspuns la operaţiunea kosovară, premierul sârb Ana Brnabic a plasat în stare de alertă unităţile speciale ale poliţiei.

Sirenele au sunat în partea sârbă a oraşului kosovar Mitrovica şi oamenii s-au adunat în principala piaţă a oraşului, însă nu au avut loc incidente, potrivit martorilor.

Poliţia din Kosovo a susţinut că investigaţia a fost lansată în urmă cu câteva luni. De asemenea, operaţiunea împotriva crimei organizate a avut loc şi în alte zone ale ţării.

“Confirm că operaţiunea se referă la aplicarea legii şi la nimic altceva. Le cer sârbilor din nordul ţării să rămână calmi şi să respecte legea”, a declarat premierul kosovar Ramush Haradinaj.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi, de atunci, aproximativ 100 de state au recunoscut Kosovo ca fiind ţară suverană.

Însă Serbia, care prin Constituţia consideră Kosovo o parte integrantă a teritoriului său, a blocat statul să adere la instituţii internaţionale precum Interpol sau UNESCO. De asemenea, Serbia încă oferă ajutor financiar sârbilor ce locuiesc în Kosovo.

Traficul ilegal de bunuri este galopant în zonă şi s-a amplificat de când Kosovo a introdus în noiembrie 2018 tarife de 100% asupra importurilor din Serbia.

În plus, tensiunile dintre cele două tabere s-au amplificat şi mai mult la sfârşitul anului trecut, după ce Parlamentul kosovar a votat crearea unei armate permanente alcătuite din 5.000 de soldaţi, la o săptămână după ce Belgradul a sugerat că o astfel de măsură ar putea provoca o intervenţie a armatei sârbe.