Liderul kosovar: UE este “slabă”, e nevoie de SUA în discuţiile cu Serbia

Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat că Uniunea Europeană este “prea slabă” pentru a rezolva neînţelegerile dintre Serbia şi Kosovo şi a cerut includerea Statelor Unite în discuţiile dintre Belgrad şi Priştina, potrivit RFE/RL.

Remarcile lui Thaci au fost făcute după un summit regional găzduit la Berlin, în urma căruia Serbia şi Kosovo au convenit să continue discuţiile destinate soluţionării disputei curente.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că ţările vecine din Balcani vor continua acţiunile pentru implementarea acordurilor existente, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, ambele părţi au promis că vor juca un rol “constructiv” în discuţiile conduse de şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini. Negocierile precedente s-au întrerupt din cauza neînţelegerilor privind potenţiale schimbări ale graniţei dintre Serbia şi Kosovo.

Summitul din Berlin a fost organizat în comun de către cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron. La discuţii au participat şefi de stat şi guvern din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Slovenia.

Deşi a acceptat continuarea discuţiilor, Belgradul a declarat totuşi că acestea nu vor putea fi serioase cât timp Kosovo nu va elimina tarifele severe aplicate asupra produselor importate din Serbia.

Pe de altă parte, în pofida presiunilor din partea Statelor Unite, UE şi a guvernelor europene, premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că tarifele nu vor fi ridicate atâta timp cât Belgradul nu recunoaşte suveranitatea Kosovo şi va continua să blocheze aderarea micului stat la organizaţii internaţionale.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi, de atunci, aproximativ 100 de state au recunoscut Kosovo ca fiind ţară suverană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe