Serbia doreşte ca Rusia să joace un rol mai mare în discuţiile cu Kosovo


Ministrul sârb de externe Ivica Dacic.
Ministrul sârb de externe Ivica Dacic. (Captură Foto)

Serbia a declarat că doreşte ca aliatul său Rusia să joace un rol mai semnificativ în discuţiile mediate de Uniunea Europeană cu Kosovo, potrivit RFE/RL.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a susţinut după discuţiile de la Moscova cu omologul rus, Serghei Lavrov, că “Serbia nu îşi poate apăra interesele de stat fără asistenţa Federaţiei Ruse”.

Dacic a declarat că Serbia “nu va face nimic fără consultarea Rusiei”, adăugând că “Rusia este cel mai mare prieten al nostru”.

Rusia are puternice legături culturale şi politice cu Serbia, care s-a opus aderării Kosovo la ONU de când micul stat şi-a declarat independenţa în 2008.

Kosovo, a cărui populaţie este majoritar formată din etnici albanezi, s-a separat de Serbia după un război şi o campanie de bombardamente desfăşurată de NATO în 1998-1999.

Lavrov a declarat ca au existat "solicitări" ca Serbia să recunoască independenta Kosovo, cereri venite in principal din partea SUA.

Discuţiile susţinute de UE pentru normalizarea legăturilor au stagnat din cauza refuzului Pristinei de a suspenda tarife de 100% asupra produselor importate din Serbia. Belgradul doreşte ca tarifele să fie anulate înainte de reluarea negocierilor.

Tensiunile dintre cele două tabere s-au amplificat şi mai mult la sfârşitul anului trecut, după ce Parlamentul kosovar a votat în favoarea creării unei armate permanente alcătuite din 5.000 de soldaţi – la o săptămână după ce Belgradul a sugerat că o astfel de măsură ar putea provoca o intervenţie a armatei sârbe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe