Avigdor Lieberman: „Nu există nicio alternativă decât războiul”. Tancuri şi transportoare blindate trimise la graniţa cu Gaza

Avigdor Lieberman, ministrul israelian pentru probleme militare.
Avigdor Lieberman, ministrul israelian pentru probleme militare. (Getty Images)

Israelul a mobilizat recent cea mai mare concentrare de tancuri şi transportoare blindate de personal începând cu 2014, într-o zonă de desfăşurare a forţelor militare ce se întinde de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza şi, conform site-ului de ştiri Zero Hedge, un război total pare să fie inevitabil după săptămâni de tensiuni amplificate cu Hamas. Evoluţia are loc după ce delegatul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Nickolai Mladenov, a avertizat Consiliul de Securitate al ONU la sfârşitul săptămânii trecute că „rămânem în pragul unui alt conflict cu potenţial devastator”.

Iar acum, se pare că Israelul ar fi pregătit să acţioneze, în condiţiile în care ministrul apărării Avigdor Lieberman a declarat Parlamentului israelian că el nu mai are „nicio alternativă” decât aceea de a lansa o acţiune militară împotriva militanţilor Hamas. Săptămâna trecută, o serie de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza, una aterizând periculos de aproape de oraşul dens populat Tel Aviv, şi tulburările de-a lungul gardului de frontieră au continuat, în mare parte cu aceeaşi intensitate, timp de luni de zile.

În timpul discursului său în faţa parlamentarilor, Lieberman a ameninţat cu invadarea Gazei: „Războaiele sunt purtate doar atunci când nu există nicio alternativă şi acum nu există nicio alternativă”. De asemenea, el a indicat că nu va fi luată în considerare nici mai mult nici mai puţin decât „cea mai dură replică” la adresa grupării Hamas, în condiţiile în care Tel Aviv-ul „a epuizat toate celelalte opţiuni”.

Despre protestele de la graniţă, în timpul cărora soldaţii israelieni au ucis şi rănit un număr mare de manifestanţi palestinieni care s-au apropiat de gard şi de o zonă a securităţii interzisă accesului, Lieberman a susţinut: „Nu există nicio revoltă populară. Există violenţă organizată de Hamas. 15.000 de oameni nu vin pe jos la frontieră după bunul lor plac. Ei vin cu autobuze şi sunt plătiţi”.

Acuzaţia lui Lieberman că Hamas plăteşte sume mari de bani manifestanţilor palestinieni a fost făcută în condiţiile în care grupuri internaţionale pentru drepturile omului au deplâns în repetate rânduri utilizarea de către soldaţii israelieni a muniţiei reale, pentru a opri manifestanţii să se apropie de gard. În ultimele peste şase luni, zeci de palestinieni au fost ucişi de gloanţele soldaţilor israelieni la graniţa israeliano-palestiniană.

Ministrul israelian al apărării a mai afirmat că Hamas „controlează nivelul înflăcărării”, adăugând că Israelul poate adopta însă măsuri de intimidare şi defensive, conform publicaţiei Jerusalem Post. „Nu cred în încheierea unui aranjament cu Hamas. [Aşa ceva] nu a funcţionat, nu funcţionează şi nu va funcţiona în viitor”, a precizat Lieberman.

Săptămâna trecută, tensiunile s-au amplificat după ce Israelul a răspuns împotriva unor atacuri cu rachete lansate de Hamas, dezlănţuind lovituri aeriene limitate asupra Gaza, care se pare că au ucis cel puţin un palestinian şi au rănit alţi câţiva. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul său pentru securitate în aceeaşi zi în care au fost lansate rachete din Gaza şi a promis că va lua „măsuri foarte dure” dacă astfel de atacuri vor continua.

Zero Hedge susţine că aparent va avea loc o acţiune militară mai amplă, în condiţiile în care un fotograf al Reuters a documentat de aproape, săptămâna trecută, aproximativ 60 de tancuri şi transportoare de personal blindate staţionate de-a lungul graniţei Israelului cu Fâşia Gaza – acest număr crescând probabil de atunci. Reuters a precizat că este vorba de comasarea celui mai mare număr de forţe militare israeliene la gardul de frontieră, de la războiul din 2014 dintre Israel şi Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe