Rafale de unde radio din afara galaxiei, receptate de observatoarele astrofizice

Observatorul Arecibo din Puetro Rico
Observatorul Arecibo din Puetro Rico (Alessandro Cai via Wikimedia Commons)

Astronomii au detectat câteva rafale rapide de unde radio venind din adâncurile spaţiului iar acum încearcă să afle care este misterioasa sursă a acestora.

Oamenii de ştiinţă au detectat iniţial undele radio la Observatorul Parkes din Australia iar existenţa lor a fost confirmată recent de mai multe observatoare.

O echipă din cadrul Observatorului Arecibo din Puerto Rico a detectat pentru prima oară pulsurile radio pe 2 noiembrie 2012. Observatorul de la Arecibo susţine că are cel mai mare şi mai sensibil centru de radiotelescoape din lume, cu o cupolă a oglinzii radio de 305 metri, ce se întinde pe aproximativ 2.000 de metri pătraţi.

”Rezultatul descoperirii este important deoarece elimină orice îndoială asupra faptului că pulsurile undelor radio recepţionate sunt cu adevărat de origine cosmică”, a declarat Victoria Kaspi, profesor astrofizician la Universitatea McGill din Montreal şi coordonatorul principal al proiectului de cercetare a pulsarilor, în cadrul căruia au fost detectate undele radio.

”Undele radio au toate semnele care sugerează că provin din afara galaxiei noastre – o previziune cu adevărat emoţionantă”, a adăugat Kaspi.

Sursa Misterioasă

Sursa exactă a acestor unde radio rămâne o nouă enigmă majoră pentru astrofizicieni. Sursele posibile includ o gamă de obiecte astrofizice neobişnuite, precum găurile negre care se evaporează, stelele neutroni care se unesc, sau erupţiile magnetarilor – un tip de stea neutron care emite câmpuri magnetice extrem de puternice.

”O altă posibilitate este că undele sunt mult mai puternice decât pulsurile gigantice observate de la unele stele pulsar”, a notat James Cordes, un profesor de astronomie al Universităţii Cornel şi coautorul studiului publicat în Jurnalul Astrofizic.

Chiar dacă pulsurile de unde radio durează numai câteva miimi de secundă şi sunt detectate foarte rar, o echipă de oameni de ştiinţă din mai multe ţări a confirmat descoperirile de la Arecibo. Cercetătorii estimează că rafalele cosmice se manifestă de aproximativ 10.000 de ori pe zi şi apar pe întreaga suprafaţă a cerului.

Acest număr incredibil de mare este dedus calculând proporţia observată de Cer, durata observaţiilor, astfel încât să se poată estima un rezultat pe baza numărului de pulsuri recepţionate până acum.

”Strălucirea şi durata acestora, şi rata la care se produc, sunt toate consistente cu proprietăţile rafalelor detectate anterior de telescopul Parkes în Australia”, a declarat Laura Spitler, autorul principal al noului articol. Spitler este un cercetător al Institului Max Planck pentru Radio Astronomie din Bonn, Germania.

Potrivit măsurătorilor unui efect numit dispersia plasmei - pulsurile par să provină din afara Căii Lactee. Pulsurile care călătoresc prin cosmos sunt diferenţiate de interferenţele create de om prin efectul produs de electronii interstelari, care fac ca undele radio să călătorească mai încet la frecvenţe radio mai joase.

Rafalele detectate de telescopul Arecibo au o dispersie de trei ori mai mare decât cota maximă pe care ar avea-o o sursă aflată în interiorul galaxiei, se preciza în raportul cercetătorilor.

Descoperirea a avut loc în cadrul proiectului Pulsar Arecibo L-Band Feed. Prin acest proiect, cercetătorii încearcă să descopere dovezi semnificative ale stelelor pulsari, obiecte rare ce pot fi folosite la testarea aspectelor fundamentale din fizica stelelor neutronice şi la testarea teoriilor din fizica gravitaţională.

În prezent, se fac eforturi pentru a detecta undele radio cu ajutorul radiotelescoapelor care pot observa o parte mai mare din cer. Noile radiotelescoape se construiesc în Australia şi Africa de Sud iar în Canada se vor construi telescoape armonice ce au potenţialul de a detecta rafalele radio rapide; astronomii susţin că noile facilităţi vor pava drumul unor noi descoperiri utile în înţelegerea acestui fenomen cosmic misterios.