Putin şi Merkel vor coordona acţiunile pentru pace în Siria pe fondul retragerii trupelor americane

Angela Merkel, Vladimir Putin, Mesenberg
Angela Merkel, Vladimir Putin, Mesenberg (Tobais Schwarz/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au convenit, într-un apel telefonic, să coordoneze acţiunile pentru obţinerea păcii în Siria, a precizat Kremlinul, conform RFE/RL.

“A fost exprimată dorinţa de a avansa procesele politice în strânsă coordonare cu ONU pentru soluţionarea pe termen lung a crizei siriene”, a susţinut Kremlinul miercuri.

Merkel şi Putin au mai discutat şi despre crearea unui cosiliu constituţional pentru problemele Siriei, care va avea sarcina de a elabora o nouă Constituţie a ţării răvăşite de război. Cei doi lideri au abordat o serie de teme pe care le-au discutat deja în convorbiri telefonice la sfârşitul lunii decembrie şi la summitul din luna octombrie în Istanbul, la care au participat Rusia, Germania, Franţa şi Turcia.

Discuţia telefonică de miercuri a avut loc pe fondul confuziei legate de planurile SUA de a-şi retrage trupele din Siria, unde acestea au asistat o alianţă de miliţii arabe şi kurde care a luptat împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi, separat, împotriva guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat în 19 decembrie 2018 că, “după victoriile istorice” împotriva Statului Islamic, toţi soldaţii americani “se întorc acasă şi se întorc acasă acum”.

Anunţul respectiv a şocat mulţi politicieni americani şi aliaţi internaţionali ai SUA, care au precizat că o retragere prematură a SUA din Siria va oferi Rusiei şi Iranului oportunitatea de a obţine victoria şi îi va lăsa pe aliaţii kurzi pradă forţelor turceşti care operează de asemenea în ţara arabă.

După valul de critici, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat în 6 ianuarie că retragerea trupelor SUA este condiţionată de asigurarea siguranţei kurzilor din Siria de către Turcia.

În timpul unei vizite neanunţate efectuate miercuri în Irak, secretarul de stat american Mike Pompeo a încercat să îi liniştească pe luptătorii kurzi susţinuţi de SUA în Siria că siguranţa lor va fi asigurată după retragerea trupelor americane.

Turcia, care îi acuză pe militanţii kurzi sirieni că au legături cu separatiştii kurzi din Turcia, promitea că va curăţa nordul Siriei de luptătorii kurzi după retragerea celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani.