Putin şi Erdogan se vor întâlni “în curând” pentru a discuta ieşirea americanilor din Siria

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan plănuiesc să se întâlnească “în curând” pentru a discuta despre planul anunţat de SUA de a retrage toate trupele americane din Siria, unde ambele ţări au de asemenea o puternică prezenţă militară, potrivit RFE/RL.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a susţinut duminică faptul că întâlnirea urmează să aibă loc în această lună.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a confirmat că cei doi lideri intenţionează să discute “în curând” dar încă nu a fost stabilită data exactă.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit ultima dată în 1 decembrie 2018 în marja summitului G20 în Buenos Aires.

Miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări s-au întâlnit la Moscova la sfârşitul lunii decembrie pentru a discuta despre Siria, care este zguduită de război de peste 7 ani.

Rusia şi Iranul îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în conflictul din ţara arabă, în timp ce SUA şi Turcia susţin grupuri rebele antiguvernamentale care se află pe poziţii diferite.

Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a afirmat că va discuta despre planurile SUA în Siria atunci când se va întâlni marţi, în Turcia, cu ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar şi cu şeful serviciului turc de informaţii, Hakan Fidan.

Convorbirile au loc după o vizită efectuată de Bolton în Israel, unde acesta a afirmat, duminică, faptul că retragerea SUA din Siria este condiţionată de garanţiile pe care le vor oferi turcii cu privire la siguranţa luptătorilor kurzi susţinuţi de americani.

Preşedintele Donald Trump i-a surprins în 19 decembrie 2018 pe politicienii americani şi pe mulţi lideri militari când a anunţat că îi va retrage pe toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria, unde aceştia au sprijinit o miliţie kurdă în lupta de eliminare a grupului jihadist Statul Islamic ce operează în ţara arabă.

Mulţi susţinători, critici şi aliaţi internaţionali şi-au exprimat şocul faţă de această decizie, afirmând că Rusia şi Iranul vor obţine o mare victorie şi că luptătorii kurzi vor rămâne la mâna forţelor turceşti.

Ankara consideră miliţia kurdă siriană YPG susţinută de SUA ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia, şi a promis că o va distruge.

Trump nu a spus un termen limită pentru retragerea trupelor americane, a declarat senatorul republican Lindsey Graham reporterilor după o întâlnire cu preşedintele. Totuşi, Graham a precizat că Trump doreşte să se asigure că Turcia nu intră în conflict cu YPG după ce trupele americane vor ieşi din Siria.

Israelul şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea că retragerea SUA din Siria ar putea permite Iranului să îşi consolideze prezenţa în ţara arabă şi să prezinte un risc la adresa securităţii israeliene.

Întrebat dacă retragerea SUA din Siria va fi amânată dacă Turcia nu va garanta siguranţa luptătorilor kurzi, Bolton a precizat duminică în Ierusalim: “În esenţă, aşa este”.

“Nu credem că turcii ar trebui să întreprindă acţiuni militare care nu sunt coordonate în totalitate cu SUA şi care nu beneficiază de aprobarea SUA”, a susţinut el.

Trebuie să ne asigurăm că niciuna dintre acţiunile militare turceşti nu ne vor “periclita trupele, dar şi că aceste acţiuni satisfac cererile preşedintelui [Trump] ca forţele opoziţiei siriene care au luptat alături de noi să nu fie puse în pericol”.