Bolton: Retragerea SUA din Siria, condiţionată de înfrângerea totală a ISIS, de protejarea kurzilor de către Turcia

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

SUA a declarat că decizia de retragere a tuturor trupelor din Siria este condiţionată de asigurarea siguranţei kurzilor din ţara arabă de către Turcia, a precizat John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, potrivit RFE/RL.

De asemenea, Bolton a afirmat duminică, în timpul unei vizite în Israel, că retragerea trupelor americane este condiţionată şi de înfrângerea ultimelor elemente ale grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Grupul mai este cunoscut şi sub numele de ISIS.

Bolton a mai declarat că nu există un termen limită pentru retragerea forţelor americane.

“Termenul limită decurge din deciziile politice pe care trebuie să le aplicăm”, a precizat acesta.

El a adăugat că preşedintele american Donald Trump “doreşte distrugerea califatului [Statului Islamic]”.

Bolton a mai adăugat că Trump nu va permite Turciei să atace kurzii care au colaborat cu soldaţii americani în Siria.

“Nu credem că turcii ar trebui să întreprindă acţiuni militare care nu sunt coordonate în totalitate cu SUA şi care nu beneficiază de aprobarea SUA”, a susţinut oficialul american.

Turcia a afirmat că miliţiile kurde din Siria sunt aliate cu luptătorii kurzi din interiorul Turciei, pe care Ankara îi consideră terorişti.

Bolton a declarat că SUA a cerut aliaţilor săi kurzi din Siria să nu caute protecţie împotriva Turciei din partea Rusiei sau a guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Într-un mesaj video postat pe Twitter în 20 decembrie 2018, Trump a declarat că soldaţii americani “se vor întoarce cu toţii acasă şi se vor întoarce acum”.

“Am câştigat împotriva [Statului Islamic]. I-am înfrânt şi i-am lovit puternic”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a demisionat din cauza deciziei retragerii soldaţilor americani din Siria, iar aliaţii din NATO, inclusiv Franţa şi Germania, au precizat că schimbarea drastică a cursului de către SUA pune în pericol lupta împotriva ISIS şi periclitează miliţiile kurde care luptă împotriva acestuia.

Comentariile lui Bolton reprezintă prima confirmare a administraţiei SUA că planul de retragere din Siria, care iniţial se presupunea că va fi finalizat în câteva săptămâni, a fost amânat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe