Erdogan refuză să se întâlnească cu John Bolton, consilierul lui Trump de securitate naţională

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Nikolai Doichinov/AFP via Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să se întâlnească cu consilierul american pentru securitate naţională, John Bolton, înainte ca acesta să plece marţi din Ankara.

Motivul oficial al incidentului este, potrivit liderului turc, un conflict de planificare. Pe de altă parte într-o cuvântare ţinută în aceeaşi zi, Erdogan a criticat faptul că Bolton apără miliţiile kurde din Siria.

Bolton a declarat reporterilor din Israel duminică, înainte de a pleca în Turcia, că preşedintele Donald Trump nu va retrage trupele americane din Siria fără a avea garanţii ferme de securitate pentru unităţile de protecţie kurdă poporului sirian (YPG), miliţii care operează în nordul Siriei şi care au avut un rol central în eradicarea statului islamic din oraşul Raqqa.

"Nu credem că turcii ar trebui să întreprindă acţiuni militare care nu sunt pe deplin coordonate şi acceptate de Statele Unite, cel puţin, astfel încât să nu pună în pericol trupele noastre, dar şi pentru a îndeplini cerinţa preşedintelui ca forţele de opoziţie siriene care au luptat alături de noi să nu fie distruse", a declarat Bolton reporterilor în weekendul trecut, adăugând că retragerea trupelor americane va avea loc într-o manieră responsabilă şi în timp util, nu brusc.

Guvernul turc consideră că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie teroristă marxistă în S.U.A., şi a ameninţat că va invada Siria kurdă şi va elimina grupul. Fără ocuparea de către YPG a Kurdistanului sirian (Rojava), Siria riscă o renaştere a Statului Islamic sau o victorie aproape totală a dictatorului Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

În condiţiile în care Erdogan a afirmat în repetate rânduri că unicul obiectiv al Turciei în Siria este "să pună capăt domniei tiranului Assad", o prezenţă a trupelor siriene în Rojava ar putea declanşa un război între Siria şi Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat consilierul pentru securitatea naţională a SUA că a făcut o "greşeală foarte gravă", cerând Turciei să nu lovească luptătorii kurzi din Siria, după ce preşedintele Donald Trump intenţionează să retragă trupele americane din ţara sfâşiată de război.

"John Bolton a făcut o greşeală foarte gravă. Nu putem face niciun fel de concesii în acest sens", a declarat Erdogan pe 8 ianuarie, chiar înainte ca Bolton să părăsească Turcia pe fondul unor tensiuni maxime între Washington şi Ankara.

Publicaţia turcă Sabah, de orientare pro-guvernamentală, a raportat că Erdogan a declarat reporterilor că motivul anulării întâlnirii cu Bolton a fost un conflict de planificare. "Preşedintele a declarat că programul său încărcat l-a împiedicat să se întâlnească marţi cu consilierul lui Trump, dar dacă ar fi fost necesar, s-ar fi întâlnit", a spus Sabah.

Agenţia Anadolu, de stat, a remarcat că majoritatea observaţiilor publicate de Erdogan marţi au fost dedicate atacării lui Bolton.

"Este imposibil să accepţi mesajul dat de domnul Bolton în Israel", a declarat Erdogan la o întâlnire a Partidului Islamic al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), susţinând că Ankara nu înţelege poziţia SUA privind prezenţa sa în Siria pentru că "nivelurile administraţiei americane au început să spună lucruri diferite după aceea".

Erdogan a susţinut că YPG nu este un grup kurd legitim şi că "pentru Turcia, nu există nicio diferenţă între PKK, YPG, PYD [aripa politică a YPG] sau Daesh [Statul Islamic]". Nu recunosc că forţele de apărare siriene conduse de YPG (SDF) ar fi eliberat Raqqa din mâinile Statului Islamic.

Erdogan a promis, de asemenea, încă o altă invazie turcă a Siriei.

"Foarte curând vom acţiona pentru a neutraliza grupurile teroriste din Siria. Şi vom elimina şi alte grupuri teroriste care ar putea încerca să ne împiedice să facem acest lucru ", a concluzionat el.

După ce Erdogan a refuzat să se întâlnească, Bolton s-a întâlnit în schimb cu purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalın, pe care Erdogan l-a numit "omologul turc al lui Bolton", în ciuda faptului că Ibrahim Kalin nu deţinea o poziţie în structurile de securitate ale Turciei.

Purtătorul de cuvânt al lui Bolton a afirmat că discuţiile au fost "productive", dar că SUA şi-ar dori consultări între forţele armate ale celor două ţări în ceea ce priveşte teatrul de operaţiuni din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe