Punct final pe reforma justiţiei. Maia Sandu: Igor Dodon a reuşit să preia controlul şi asupra CSM

Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)

Apucăturile “plahotniuciste” ale lui Igor Dodon iau amploare. De 11 luni se chinuie să preia controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi, în sfârşit, l-a pălit norocul, susţine Maia Sandu, precizând că marţi, printr-o procedură contrară legii, preşedintele a reuşit să-l promoveze pe judecătorul Anatolie Pahopol în funcţia de membru şi chiar preşedinte interimar al CSM.

În opinia liderului PAS, Anatol Pahopol este o persoană loială corupţilor de la putere, astfel că acesta înclină balanţa şi face ca Igor Dodon să controleze deciziile CSM.

Timp de trei ani, Dodon a numit în funcţii de judecător oamenii lui Plahotniuc, în ultimele 5 luni de mandat o să-şi numească oamenii proprii, a notat Maia Sandu, atenţionând că CSM nu-şi va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupţi.

„Aici se pune punctul final pe renumita “reformă a justiţiei” a guvernării actuale. Peste 5 luni, însă, noi o să reluăm adevărata reformă a justiţiei, o să curăţăm sistemul şi de judecătorii lui Plahotniuc, şi de cei ai lui Dodon”, a conchis Maia Sandu.

La observaţia că a participat la şedinţele Adunării generale a judecătorilor care au fost calificate drept ilegale chiar şi de către Comisia de la Veneţia, Anatolie Pahopol a răspuns că nu-i pasă ce zice "unul de la Comisia de la Veneţia", scrie în context deputatul Sergiu Litvinenco, precizând că scopul principal al şedinţei Parlamentului de joia trecută a fost adoptarea legii prin care să fie propulsat Pahopol în funcţia de membru şi preşedinte interimar al CSM.

„Chiar dacă exista riscul iminent de infectare a deputaţilor. Risc care s-a şi adeverit, deoarece deja doi deputaţi sunt infectaţi. Cu toate acestea, au mers mai departe, întrucât pentru Dodon controlul asupra CSM era mai important decât orice…Nu e doar greţos. E şi criminal…”, consideră deputatul PAS.

Anatol Pahopol a preluat şi interimatul funcţiei de preşedinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituţiei şi acest drept îi revine potrivit legislaţiei în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe