Psihologie infantilă: Dacă tatăl e depresiv copilul se poartă urât

Depresia tatălui are acelaşi efect asupra copiilor ca şi cea a mamei
Depresia tatălui are acelaşi efect asupra copiilor ca şi cea a mamei (Nadezhda1906/iStock/Thinkstock)

Depresia tatălui - nu doar a mamei - ca nou părinte, poate ameninţa să dezvolte în primii ani de viaţă ai copiilor tulburări de comportament precum agresivitatea, minţitul, anxietatea şi tristeţea, conform unui studiu recent. Acesta este printre primele care arată că depresia post-partum a unui tată are acelaşi efect asupra copiilor ca asupra unei mame.

Studii anterioare, axate în principal pe mame cu depresie post-partum, au demonstrat deja că această patologie afectează în mod negativ comportamentul copiilor în primii ani de viaţă.

"Emoţiile tăticilor afectează copiii", declară autorul principal Sheehan Fisher, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale al Northwestern University. Fisher a condus studiul în timp ce era cercetător în cadrul Iowa University. ''Noii tătici ar trebui să fie monitorizaţi şi trataţi pentru depresia post-partum, la fel cum am face cu mamele''.

Cercetătorul consideră că parinţii depresivi nu menţin contactul vizual şi zâmbesc foarte puţin, comparativ cu ceilalţi parinţi. Cu cât părinţii se detaşează mai mult de copii cu atât există riscul ca aceştia să dezvolte un ataşament accentuat.

Fisher afirmă: "Depresia afectează modul în care oamenii îşi exprimă emoţiile, şi poate duce la schimbarea comportamentului lor".

Noul studiu, publicat pe internet în revista Couple and Family Psychology: Research and Practice a strâns informaţii de la un grup de aproape 200 de cupluri cu copii de 3 ani, care participaseră la un studiu anterior asupra depresiei imediat după naşterea copilului lor.

Rezultatele arată că starea de spirit a tatălui în timpul perioadei post-partum este importantă pentru evoluţia depresiei trei ani mai târziu, şi este importantă pentru a prezice comportamentul copilului în copilărie.

Din chestionarele oferite participanţilor s-au colectat informaţii despre depresia parentală, relaţia cu partenerul, precum şi despre comportamentele de interiorizare ale copilului (tristeţe, anxietate, agitaţie) sau de exteriorizare (agresivitate, minciună).

Chestionarele au fost completate în mod independent de către fiecare părinte şi trimise ulterior cercetătorilor.

Descoperiri semnificative

- Atât depresia mamei, cât şi a tatălui au fost asociate copiilor cu probleme comportamentale, unele interiorizate, altele exteriorizate.

- Părinţii care prezentau semne de depresie la scurt timp după naşterea copilului lor şi nu s-au tratat au semnalat aceleaşi probleme şi după 3 ani.

- Depresia post-partum a tatălui şi a mamei pune bazele unei depresii parentale în viitor. Certurile dintre părinţi contribuie într-o măsură mai mică la atitudinile negative ale copiilor decât un părinte care suferă de depresie.

„Cheia este intervenţia timpurie atât pentru mame cât şi pentru taţi”, afirmă Sheehan. „Dacă am putea depista şi vindeca din timp părinţii cu depresie, nu va mai exista o continuare a simptomelor şi, mai important, copilul nu va mai fi afectat de un părinte depresiv.”

Articolul în engleză - When Dad’s Depressed, Toddlers Act Out

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.