Produse alimentare împotriva depresiei, iritabilităţii şi stresului

Un castron de linte furnizează 90% de acid folic din doza zilnica
Un castron de linte furnizează 90% de acid folic din doza zilnica (American Images Inc/Getty Images)

Unii cercetători susţin că o parte din informaţia care ne determină alegerea diferitelor produse pe care le includem în alimentaţia zilnică se transmite prin ereditate sau se asimilează la nivel inconştient în cadrul procesului prelungit de cunoaştere de-a lungul întregii vieţi.

Această informaţie se regăseşte în afirmaţiile de genul: "Sunt deprimat, mi-ar prinde bine o bucăţică de ciocolată " sau "Azi trebuie neapărat să mănânc ouă la micul dejun, ca să-mi dea forţă" sau "Aş mânca nişte migdale, ca să-mi ridic dispoziţia" etc. Este vorba de o experienţă acumulată de generaţii, care se transmite sub formă de tradiţii, obiceiuri şi concepte general acceptate.

Oamenii de ştiinţă au decis să studieze acest fenomen interesant şi au constatat că într-adevăr există produse care ne pot ameliora starea de spirit, concentrarea şi chiar combate depresia.

Printre acestea se numără proteinele care există în carne, peşte, pasăre, ouă, boboaşe, tofu şi brânză proaspătă. În urma reacţiilor chimice din cadrul procesului de digestie, proteinele se descompun în aminoacizi esenţiali. Aceştia stimulează producţia neurotransmiţătorilor, inclusiv a dopaminei, noradrenalinei şi adrenalinei, care ne oferă un plus de energie şi vigilenţă.

Amidonul şi zaharurile din aluat şi pâine, fructe, legume, cereale sporesc eliberarea insulinei, care elimină aminoacizii, cu excepţia triptofanului. Acesta ajunge cu fluxul sanguin în creier şi se transformă în serotonină - un mediator care reduce simţitor pofta de mâncare şi durerea, ajută la obţinerea calmului şi induce somnul.

Studiile clinice au demonstrat existenţa unei legături între persoanele cu deficienţa vitaminei B (în special a acidului folic) şi boli de tipul depresiei şi anemiei. S-a constatat că insuficienţa de acid folic reduce drastic nivelul serotoninei în creier. Pacienţii psihiatrici au niveluri mai reduse de acid folic comparativ cu populaţia sănătoasă în ansamblu.

Experţii susţin că 200 micrograme de acid folic, care sunt într-un bol mic cu spanac fiert, varză, fasole roşie, linte, căpşuni sau avocado, sunt suficiente pentru a ne reduce depresia.

Sunt foarte utile în acest sens şi mineralele cum ar fi seleniul, care se poate găsi în nucile de Brazilia, seminţe de floarea soarelui, cereale integrale şi ciocolată neagră şi posedă un puternic potenţial antioxidant. Absenţa acestui microelement poate provoca anxietate, ostilitate, iritabilitate şi depresie. În doze adecvate, seleniu normalizează modificările negative ale stării de conştiinţă.

Colina şi vitaminele grupului B sunt precursorii acetilcolinei - un neurotransmiţător asociat cu memoria şi concentrarea, pe care îl putem obţine consumând ouă, ficat, soia şi alune.