Toni Greblă a fost reţinut de procurorii DNA. "Acuzaţiile sunt nişte interpretări fantasmagorice"

Tony Greblă, numărând struţii la DNA
Tony Greblă, numărând struţii la DNA (Epoch Times România)

UPDATE - Toni Grebla a fost dus de urgenţă la spital dupa doar câteva minute în arest. Fostului judecător CCR i s-ar fi făcut rău în momentul în care a intrat în camera în care urma să i se facă tocmai un control medical, potrivit stiripesurse.ro.

***

UPDATE - Fostul magistrat al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, a fost reţinut marţi de procurorii anticorupţie şi urmează să fie plasat în Arestul Poliţiei Capitalei.

"Mi se pare o măsură excesivă", s-a plâns Toni Greblă, care a ieşit cu cătuşe la mâini din sediul DNA.

"Procurorii spun, ca să meargă umilirea până la capăt, că se va da propunere de arest la domiciliu", a declarat Petre Buneci, avocatul lui Toni Greblă, adăugând că noutatea în dosar ar fi că fostul judecător CCR ar fi încercat să vândă 50 de capre prin persoane interpuse, potrivit B1 Tv.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei urmează acum să decidă dacă îl arestează sau nu pentru 30 de zile pe fostul judecător CCR.

***

Fostul judecător de la CCR, Toni Greblă, a ajuns marţi dimineaţă la sediul DNA pentru noi audieri în dosarul în care este acuzat de comiterea unor fapte de corupţie, la intrare el declarându-le jurnaliştilor că o parte din afirmaţiile procurorilor sunt de fapt nişte "interpretări fantasmagorice".

"Din punct de vedere penal, nu înţeleg ce mi se întâmplă. Astăzi am fost chemat la DNA şi m-am prezentat. O parte dintre acuzaţii sunt nişte interpretări fantasmagorice, nu a apărut nimic nou în dosar, ba dimpotrivă, probele administrate până acum par să confirme punctul meu de vedere. Eu sunt convins că adevărul va ieşi la iveală. Eu nu am furat din banul public, eu nu am devalizat banul public, unele acuze par de-a dreptul... mă rog, nu vreau să le comentez", a declarat Toni Greblă la intrarea în sediul DNA, potrivit B1 Tv.

Întrebat despre relaţia sa cu finul său Ion Bîrcină, un cunoscut om de afaceri din Gorj, fostul judecător a replicat: "Poate uneori a fost nepotrivită, dar de aici până la fapte penale e cale lungă. Nu am decât să mă prezint la DNA de câte ori sunt chemat, apoi justiţia, dacă va fi cazul, se va pronunţa", a adăugat Toni Greblă

Procurorii DNA acuză

Toni Greblă a fost pus sub urmărire penală pe 22 decembrie, fiind acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat care avea scopul de a face exporturi ilegale în Rusia.

În Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, când deţinea funcţia de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013) şi ulterior pe cea de judecător la CCR, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite: folosirea gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW, în echivalent de 56.070 euro; folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri Ion Bîrcină, precum şi suma de 1.200 lei, echivalentul unor obiecte vestimentare. Totodată, fostul senator a primit materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

Din documentul citat reiese că foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni la diferiţi funcţionari publici să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri Ion Bîrcină, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate ale judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului.

Conform procurorilor DNA, Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator (director general) în legătură cu o fermă agricolă situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Toni Greblă ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei. Membrii grupului au efectuat, în perioada 2014 – 2015, acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport său comerciale falsificate.

Membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, "acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit", iar în perioada 2014 – 2015 ar fi efectuat "acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate".

Finul lui Toni Greblă, împreună cu persoane din anturajul său, ar fi întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Cu sprijinul lui Bartolomeu Săvoiu, un personaj cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă, Ion Bîrcină, împreună cu un cetăţean turc, a iniţiat mai multe discuţii privind exportul de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Pe 3 februarie, procurorii DNA au anunţat că acuzaţiile aduse judecătorului CCR au fost extinse: "Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la DNA, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare".

Mai amintim în context că, potrivit B1 TV, în maşina judecătorului ar fi fost găsită o copie a unei adrese remise de DNA către Prefectura din Gorj. Potrivit sursei citate, adresa DNA avea scopul de a solicita informaţii de interes pentru procurori, însă ea a fost găsită în posesia lui Greblă. Documentul a fost depus la dosarul instrumentat de DNA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne