Prototip canadian începe să cureţe gigantica „insulă de plastic” din Oceanul Pacific [video]

Un sistem autonom foloseşte forţa naturală a mării pentru a captura şi concentra plasticul de colectat
Plastic în ocean
Plastic în ocean (screenshot tramite video Youtube)

Dispozitivul prototip de curăţare a oceanelor System 001/B a început să captureze şi să colecteze cu succes deşeurile de plastic din marea insulă de gunoi care se acumulează în Oceanul Pacific şi care, potrivit unor surse, este mai mare decât suprafaţa Franţei, Spaniei şi Germaniei la un loc, relatează publicaţia El Diario.

După un an de testare, inginerii organizaţiei non-profit The Ocean Cleanup au reuşit să dezvolte un sistem autonom care foloseşte forţele naturale ale oceanului pentru a captura şi a acumula pasiv plasticul, potrivit unui comunicat transmis de această entitate.

Lansat în Vancouver (Canada) în iunie, System 001/B este cea de-a doua încercare a The Ocean Cleanup de a-şi demonstra conceptul de colectare a gunoiului din "marea insulă" de gunoi din Pacific, cea mai mare zonă de acumulare de plastic din oceanele lumii.

Prototipul elimină şi microplasticele

În afară de colectarea bucăţilor vizibile de resturi de plastic, precum şi a plaselor mari de pescuit fantome asociate cu pescuitul comercial, noul sistem a capturat cu succes microplastice de până la 1 milimetru.

„De când am început această călătorie în urmă cu şapte ani, acest prim an de testare în mare indică faptul că viziunea noastră este realizabilă şi că misiunea de a scăpa oceanul de gunoiul din plastic acumulat de-a lungul deceniilor este vizibilă", a declarat Boyan Slat, fondator şi CEO al The Ocean Cleanup.

Organizaţia va începe acum să elaboreze încă un proiect de curăţare a oceanelor, System 002, care este capabil să păstreze plasticul colectat perioade mai îndelungate. În momentul în care va fi complet operativ, The Ocean Cleanup va transporta plasticul la sol pentru reciclare.

Mai multe informaţii: The Ocean Cleanup Press Announcement