Descoperire şocantă: coralii preferă plasticul în locul hranei adevărate

Între microplasticele colorate şi ouăle de creveţi, recifele de corali analizate în New York le-au ales pe primele. Un comportament inexplicabil, deoarece substanţele ingerate erau otrăvitoare. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători americani
Corali
Corali (Captură video)

Ce mănâncă un coral? În general plancton şi alte microorganisme marine, cum ar fi ouăle de creveţi. Dar dacă este vorba despre un coral american, cum ar fi Astrangia poculata, o specie care trăieşte în largul coastei atlantice, între Massachussetts şi Golful Mexic, atunci preferinţa alimentară poate cădea şi pe microplastic. Şi nu orice fel de microplastic, de preferat cele colorate cu substanţe fluorescente tonifiate şi contaminate cu bacterii letale, cum ar fi cele de la Escherichia coli, care îi provoacă moarte sigură în cel mult două săptămâni. Acest lucru a fost descoperit de un grup de cercetători coordonaţi de biologul Randi Rotjan, de la Universitatea din Boston, iar rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings B, publicaţia de biologie de la Royal Society (Patterns, dynamics and consequences of microplastic ingestion by the temperate coral, Astrangia poculata).

Probele examinate au fost identificate pe fundul mării la o distanţă de 24 de mile (38,62426 km) de o coastă extrem de urbanizată, cum ar fi cea a statului Rhode Island, la nord de New York: între posibilitatea de a mânca microplastice colorate sau ouă de creveţi, coralii au preferat prima variantă.

Acest comportament a fost confirmat în laborator: între fragmentele de plastic albastru şi ouăle de creveţi în saramură, polipii Astrangia poculata, evident deja obişnuiţi cu condiţiile de poluare puternică, au continuat să aleagă deşeurile, deşi acestea nu aveau valoare nutriţională. Mai mult decât atât, chiar şi după ce au fost acoperite cu un strat subţire de bacterii intestinale - din specia E. coli, astfel încât să simuleze o eventuală contaminare fecală, deoarece mulţi microbi sunt transmişi de plasticul din mare – tot microplasticele a fost mâncarea preferată de corali: la 48 de ore după ingestie au fost scuipate dar, în două săptămâni, polipii au murit datorită intoxicaţiei.

Efecte letale

"Sunt şocată de rezultate", a comentat co-autorul Jessica Carilli, de la Naval Information Warfare Center Pacific din San Diego, California - coralii nu numai că mănâncă pasiv microparticulele care plutesc în jurul tentaculelor lor: din păcate, chiar preferă plasticul în locul mâncării adevărate”.

Echipa sugerează că această constatare indică faptul că este posibil ca o cantitate mare de corali să moară din cauza infecţiilor transmise de materialele plastice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură