Protestele pro-Rusia din Ucraina se amplifică. Numărul trupelor ruseşti din Crimeea s-a dublat

(captură youtube.com)

În contextul protestelor pro-Rusia din estul Ucrainei, numărul trupelor ruseşti din peninsula Crimeea s-a dublat de la începutul săptămânii ajungând vineri la 30.000, conform serviciilor de graniţă ucrainiene, notează Reuters.

La începutul săptămânii guvernul de la Kiev estima că numărul trupelor ruseşti din Crimeea se ridică la aproximativ 16.000 de soldaţi, inclusiv trupele staţionate în baza militară din Sevastopol. Totuşi, vineri, şeful serviciilor de graniţă a Ucrainei, Serhy Astakhov a anunţat că numărul trupelor s-a ridicat în numai 5 zile la aproximativ 30.000 de soldaţi, o bună parte din soldaţi fiind aduşi de către flota rusă. Alături de soldaţi, joi au mai fost aduse cel puţin 50 de tancuri cât şi un număr mare de autovehicule blindate.

Numărul mare al trupelor ruseşti din Crimeea cât şi protestele pro-ruse din regiunile estice ale Ucrainei sunt semne că preşedintele rus, Vladimir Putin, are în vedere o posibilă invazie în zona sud-estică a Ucrainei.

Forţele ruseşti au fost reorganizate pentru a forma un baraj în partea de nord a peninsulei, ceea ce indică o posibilă avansare în celelalte teritorii sud-estice, a anunţat Dimitri Tymchuk, un soldat ucrainean de la faţa locului pentru EuroMaidanPr.

"Vladimir Putin a menţionat că, în caz de orice escaladare a violenţei împotriva populaţiei vorbitoare de limbă rusă din regiunile de est a Ucrainei şi Crimeei, Rusia nu va putea să stea departe şi s-ar recurge la orice măsuri necesare în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.

La scurt timp de la invazia Rusiei în Crimeea, numărul protestatarilor pro-Rusia din estul Ucrainei au crescut considerabil. De la 1 martie, protestele pro-Rusia au devenit violente. Steagurile Rusiei au fost ridicate deasupra sediilor guvernamentale din Luhansk, Donetsk şi Odesa. În acelaşi timp, pe străzile din Harkov, Zaporizhizhia şi Mykolaiv protestatarii pro-ruşi au început să ceară alipirea regiunilor la Rusia.