Rusia dezlănţuită - Rogozin ameninţă că va interveni în Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva)
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabilul Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat asupra încălcării drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, în contextul crizei din Ucraina, subliniind că Rusia îşi va proteja cetăţenii împotriva abuzurilor, scrie Europa Liberă.

„Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi”, a declarat Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter, potrivit agenţiei Interfax.

În contextul în care Republica Moldova urmează să semneze în următoarele luni Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia încearcă să mărească presiunile asupra acesteia, au susţinut mai mulţi oficiali. Vineri, reprezentanţii Ministerului de Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova au participat la audieri în Parlament unde au subliniat că autorităţile ar trebui să se aştepte la provocări în stânga Nistrului, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, potrivit IPN.

Negocierile din dosarul transnistrean nu au mai înregistrat progrese în ultima perioadă, în ciuda tentativei comunităţii internaţionale de a negocia o soluţie în cadrul formatul "5 + 2" ( Moldova, Tiraspol, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, SUA şi UE ca observatori).

Se pare că Rogozin urmează exact linia directoare a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a provocat îngrijorarea în comunitatea internaţională. Este vorba despre declaraţia Kremlinului din 2 martie, care a fost emisă după ce Putin a vorbit la telefon cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon: "Vladimir Putin a menţionat că, în caz de orice escaladare a violenţei împotriva populaţiei vorbitoare de limbă rusă din regiunile de est a Ucrainei şi Crimeei, Rusia nu va putea să stea departe şi s-ar recurge la orice măsuri sunt necesare în conformitate cu dreptul internaţional". Aceasta stabileşte a creat un precedent înfricoşător pentru toţi vecinii Rusiei.

Fiecare stat din fosta Uniune Sovietică, din Asia Centrală în Ţările Baltice, are o mare populaţie vorbitoare de limba rusă, iar această declaraţie sugerează că Rusia îşi rezervă dreptul de a invada atunci când simte că populaţia sa este ameninţată. Reacţia naturală a oricărui aliat al Rusiei în regiune ar fi să caute garanţii de securitate astfel încât să nu devină următoarea Ucraina. Pentru ţările din Europa de Est şi Caucaz, inclusiv Armenia, această declaraţie ar putea stârni dorinţa unei apropieri mai strânse cu NATO şi Uniunea Europeană.