Traian Băsescu: UE dă Rusiei termen două săptămâni pentru a începe negocieri pe tema Ucrainei

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Băsescu a declarat joi, la finele Consiliului European special pe tema Ucrainei, că acţiunile Federaţiei Ruse au fost calificate ca acte de agresiune la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei iar Consiliul European cere Rusiei să înceapă negocieri înainte de următorul Consiliu European care are loc peste două săptămâni, în caz contrar urmând să se aplice următoarele decizii: restricţii de călătorie pentru anumiţi demnitari, îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE, precum depozite în bănci, bunuri, obiective în investiţii şi acţiuni ale investitorilor ruşi pe teritoriul UE.

Şeful statului a explicat că ţara noastră a fost primul stat care a calificat intervenţia Rusiei în Ucraina ca o agresiune şi a explicat că membrii Consiliului European au decis să ceară Federaţiei Ruse accesul observatorilor internaţionali.

Consiliul European condamnă organizarea unui referendum în Crimeea, a mai anunţat Traian Băsescu, informând, de asemenea, că Uniunea Europeană va participa la mecanismele de detensionare a situaţiei din Ucraina.

"Uniunea Europeană consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi, ca atare, se implică într-un proces de negociere sau de bune oficii, care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina. În acest sens, UE va participa la mecanismele de detensionare a situaţiei, având va obiectiv păstrarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei", a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, conform lui Traian Băsescu, Consiliul European a mai decis că, în cazul în care Federaţia Rusă va continua destabilizarea Ucrainei, se vor aplica sancţiuni care vor putea viza energia, comerţul, relaţii financiare şi exporturile de armament.

În cadrul Consiliului s-au stabilit şi acţiuni care vizează sprijinirea Ucrainei, a mai relatat şeful statului, acestea incluzând punerea pe termen lung la dispoziţia Ucrainei a sumei de 11 miliarde de euro plus resursele FMI şi ale Băncii Mondiale.

"În cel mai scurt timp se va semna acordul de asociere UE-Ucraina, urmând să se semneze în perioada următoare şi acordul de liber-schimb", a mai declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne