Baricade, motociclişti şi gloanţe în timpul protestelor anti-Maduro din Caracas

Protestatari anti-guvernamentali în Caracas.
Protestatari anti-guvernamentali în Caracas. (captură youtube.com)

Străzile din Caracas au devenit joi scena unui conflict deschis, odată cu raidurile efectuate de forţele de securitate ajutate de motocicliştii susţinători ai preşedintelui marxist, Nicolas Maduro, notează Reuters.

Protestatarii, protejaţi de baricadele ridicate în timpul zilelor mai calme, au fost asaltaţi de autovehicule blindate ale Gărzii Naţionale. Alături de forţele lui Maduro, apare destul de des şi o bandă de motociclişti care iniţiază de cele mai multe ori violenţele dintre cele două tabere. Trupele militare intră cu gazul lacrimogen şi nu ezită să folosească forţa excesivă.

În timpul ultimelor ciocniri din Caracas, doi motociclişti au fost împuşcaţi iar şeful Gărzii Naţionale din Venezuela a pus decesul acestora pe seama protestatarilor.

Foarte puţine dintre forţele anti-guvernamentale sunt înarmate. Aceştia se folosesc de pietre, bâte, cocktailuri molotov şi scuturi atunci când forţele guvernamentale intervin în forţă.

Miercuri, Maduro a cerut ajutorul organizaţiilor pro-guvernamentale, sau mai bine zis, grupărilor paramilitare.

Pe lângă actele de violenţă exagerată, protestatarii îl mai acuză pe Maduro pentru sărăcia, corupţia, inflaţia şi criminalitatea care a cuprins Venezuela în ultimul an. Starea în care acesta a preluat ţara este moştenirea fostului lider marxist, Hugo Chavez, decedat cu un an în urmă.

Televiziunea, presa, internetul şi cinematograful sunt cenzurate şi controlate de către stat. Magazinele sunt prăfuite iar alimentele de bază au devenit o raritate, totuşi, la începutul săptămânii Maduro îi îndemna pe oameni să „lase protestele şi să se ducă la carnaval”.

Situaţia din Venezuela este mult prea asemănătoare cu cea din Ucraina şi probabil că este numai o chestiune de timp până când protestatarii vor ieşi victorioşi.

„Vladimir Putin a transmis un mesaj clar de încredere adresat Venezuelei” şi Moscova a semnat „acorduri de susţinere financiară” cu ministrul Petrolului din Venezuela, se lăuda luni Nicolas Maduro pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe