Protestele împotriva lui Trump continuă în Statele Unite

Manifestanţii au ieşit din nou pe străzile mai multor oraşe americane pentru a protesta împotriva victoriei candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, exprimându-şi temerile că el va da o lovitură drepturilor civile.
Demonstranţi anti-Trump din 9 noiembrie, în faţa Trump Tower
Demonstranţi anti-Trump din 9 noiembrie, în faţa Trump Tower (Spencer Platt/Getty Images)

În statul american California, sute de liceeni şi studenţi au ieşit joi de la ore pentru a se alătura protestatarilor, care au organizat demonstraţii în oraşele Los Angeles şi San Francisco.

Poliţia a arestat zeci de manifestanţi în ambele oraşe. Proteste similare au avut loc în Minneapolis, New York, Washington DC şi Texas.

Un grup de manifestanţi au mărşăluit de la Casa Albă – unde Trump a avut joi prima sa întâlnire de tranziţie a puterii cu preşedintele Barack Obama – către Trump Internaţional Hotel, situat la câteva străzi distanţă.

Manifestanţii au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje împotriva rasismului şi în favoarea unităţii. De asemenea, ei au scandat “Love Trumps Hate”.

“Această generaţie merită ceva mai bun decât Donald Trump”, a declarat Lily Morton, în vârstă de 17 ani, care s-a alăturat colegilor săi de la Georgetown Day School. “Homosexualii, oamenii de culoare, femeile, fetele, cu toţii vor fi afectaţi de acest lucru. Trebuie să protestăm pentru a-i ajuta”.

Zeci de mii de manifestanţi, inclusiv liceeni şi studenţi, au desfăşurat miercuri demonstraţii în peste 12 oraşe majore americane, inclusiv New York, Los Angeles şi Oakland, California.

Manifestanţii au criticat retorica controversată a campaniei lui Trump despre imigranţii ilegali, musulmani şi alte grupuri.

Ei şi-au manifestat furia şi tristeţea pentru victoria şocantă a lui Trump, dând foc unor efigii ale republicanului miliardar în California, Philadelphia, Boston şi Portland, Oregon, şi Washington.

Trump a scris joi seara pe Twitter că manifestanţii sunt “profesionişti incitaţi de mass media”. Susţinătorii noului preşedinte american au declarat că manifestanţii nu respectă procesul democratic.

Mesajul său pe Twitter a fost publicat, de asemenea, după ce ziarul american New York Times a raportat că apropiaţii lui Trump au preluat controlul asupra contului său de Twitter în timpul campaniei prezidenţiale cu speranţa ca vor atenua efectele controversatei sale prezenţe pe Internet.