Proteste sângeroase în Caracas. Alt student împuşcat mortal [video]

Noi revolte în Venezuela, 12 martie 2014
Noi revolte în Venezuela, 12 martie 2014 (LEO RAMIREZ/AFP/Getty Images)
P. P.
13.03.2014
)

Manifestaţiile violente împotriva preşedintelui socialist, Nicolas Maduro, au fost relansate miercuri pe străzile din Caracas. Conflictele dintre miile de protestatari şi forţele de ordine s-au soldat cu moartea unui student în vârstă de 23 de ani, acesta fiind cea 23-a victimă a protestelor începute cu o lună în urmă.

Confruntările violente au început atunci când forţele de ordine au intervenit în forţă pentru a dispersa miile de protestatari care vroiau să ajungă la sediul liderului socialist. Forţele guvernamentale sunt asistate de un grup de motociclişti, catalogaţi de studenţi drept ”agitatori înarmaţi”.

Maduro, a preluat conducerea de la fostul preşedinte marxist, Hugo Chavez, şi menţine relaţii de prietenie apropiate cu preşedintele rus, Vladimir Putin, din partea căruia a primit ”un mesaj clar de încredere”.

Populaţia din Venezuela este nemulţumită de corupţia alarmantă, inflaţia şi sărăcia din ţară. În magazine, produsele alimentare de bază sunt rare sau inexistente iar mass media, internetul şi cinematografele sunt controlate de stat şi cenzurate.

”Astăzi mărşăluim să denunţăm represiunea. Nu poate există o asemenea impunitate. De ce ne atacă atunci când manifestăm liber ? Forţele de securitate se supun unei ideologii politice, dar datoria lor este să protejeze oamenii”, a precizat un student la drept în vârstă de 22 de ani.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi de tunuri cu apă pentru a împrăştia studenţii care răspundeau cu pietre şi cocktailuri Molotov.

Activiştii opoziţie au acuzat forţele de ordine pentru moartea studentului în vârstă de 23 de ani, împuşcat în regiunea centrală Carabobo.

Maduro s-a declarat victorios împotriva protestatarilor care i-au orchestrat o ”lovitură de stat”. Studenţii au promis că nu vor renunţa la manifestaţii. Pe timpul protestelor din ultimele 5 săptămâni peste 300 de persoane au fost rănite şi alte 1.300 arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor