Acuzaţii grave la Centrul Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu"

Două angajate ale Centrului Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu"- CCEUNB acuză că, de când la conducerea instituţiei a fost numită o fostă consilieră a lui Gabriel Oprea, în instituţie au avut şi au loc o serie de abuzuri. Contactată de Epoch Times, Alexandra Dobre neagă acuzaţiile care i se aduc.
Loredana Diacu
17.08.2016

alte articole

Cercul de pictura din cadrul Centrului Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" (Nicoleta Zagura)
Loredana Diacu
17.08.2016

Angajaţi ai Centrului Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" (CCEUNB), instituţie în subordinea Consiliului Local şi Primăriei Sectorului 4 din Bucureşti, acuză abuzuri la locul de muncă, cel mai recent fiind închiderea cercului de pictură, condus de expertul UNESCO Nicoleta Zagura.

Practic, Nicoleta Zagura acuză că, marţi, atunci când s-a întors dintr-o caravană prin siturile UNESCO din ţară, unde a fost plecată cu micuţii săi elevi, a găsit sala în care funcţiona cercul de pictură vandalizată, lucruri distruse, obiecte lipsă, spre şocul său şi al părinţilor copiilor care vin la cursuri.

Cercul de pictură după închiderea sa. (Nicoleta Zagua)
Cercul de pictură după închiderea sa. (Nicoleta Zagua)

"Am intrat în birou şi au fost distruse obiecte în atelierul de pictură al centrului cultural UNESCO, birou pe care l-am creat eu în 2009 când am ajuns aici. Nu am primit nicio hârtie scrisă, niciun document, pur şi simplu am venit aici şi m-am pomenit cu documentele deteriorate, biroul batjocorit", declară Nicoleta Zagura, unicul expert UNESCO din România în domeniul educaţiei artistice pentru copii şi cea care a ajutat Casa de Cultură din sectorul 4 să-şi adauge în titulatură numele UNESCO, odată cu venirea sa în instituţie şi iniţierea cursului de Educaţie Artistică pentru Patrimoniu, proiect pilot organizat din 2009 în cadrul Centrului Cultural din sector.

"Ţin să menţionez că, în 2006, proiectul acesta a fost premiat la Conferinţa Mondială UNESCO de la Lisabona ca cel mai bun proiect de educaţie artistică pentru patrimoniu şi am fost atunci numită expert UNESCO în educaţie artistică, din 700 de candidaţi din toată lumea au fost aleşi 60 şi unicul reprezentat al României am fost eu", a declarat Zagura pentru Epoch Times.

Potrivit Nicoletei Zagura, problemele au început după ce postul de director a fost preluat de Alexandra Dobre, fostă consilieră a lui Gabriel Oprea, care nu a obţinut postul prin concurs "ci a fost numită politic", de actualul primar.

"Domnişoara respectivă, protejata domnului Gabriel Oprea, îşi bate joc de angajaţi. Nu numai eu sunt cea care m-am pomenit cu lucrurile în stradă şi chiar mă întrebam dacă să chem poliţia sau nu, fiindcă mi-au dispărut obiecte de mobilier din birou, obiecte personale", ne-a declarat profesoara.

Întrebată ce va face mai departe, Nicoleta Zagura nu şi-a ascuns dezamăgirea:

"Nu intenţionez să fac nimic. Cred că o să îmi caut de lucru în altă ţară pentru că eu am obosit de lupta asta, deci eu nu mai suport să fiu umilită în felul în care sunt umilită. Am şi eu o facultate, un doctorat. Nu e vorba de diplome fabricate peste noapte, e vorba de muncă. E vorba şi de recunoaşterea internaţională. Acum, în vara anului acesta iarăşi am avut un stand la Conferinţa mondială a Experţilor de Educaţie în Muzee de la Milano, unde am fost aleasă într-un comitet ştiinţific pentru următorii trei ani. Nu cred că o persoană incompetentă, sau un impostor poate fi ales de un for internaţional să facă parte dintr-o structură internaţională atât de importanţă cum este Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM)", a declarat Zagura.

Alte abuzuri. Detaşări de la firme private. Pregătire pentru posturi noi

Anterior istoriei cu atelierul, şi dnei Nicoleta Nicorici, care lucrează împreună cu Zagura la cercul de pictură, i s-a cerut să îşi ia lucrurile din biroul în care lucra şi să elibereze spaţiul, pentru a crea loc unor viitori angajaţi. Conform Nicoletei Nicorici, în şedinţe, angajaţii ar fi fost ameninţaţi că odată cu schimbarea organigramei, actualii angajaţi ar putea fi daţi afară.

"Mi s-a spus că trebuie să eliberez biroul pentru că sunt persoane care urmează să fie angajate, deşi încă nu există în organigramă persoanele acelea, dar aşteptând să se mărească numărul de posturi.. ne înghesuie pe toţi într-un birou şi asta e şi probabil că posturile acelea vor fi pentru jurişti şi persoane cu altă pregătire (decât de specialitate n.r.). În şedinţe tot spun că s-ar putea să ne dea afară, că la schimbarea organigramei pot face asta, m-am contrazis cu ei, le-am zis că nu e legal să se facă aşa, dar o ţin pe a lor", a declarat Nicoleta Nicorici.

Potrivit dnei Nicorici, în aşteptarea noii organigrame (Alexandra Dobre a cerut Primăriei Sector 4 să-i aprobe suplimentarea organigramei cu încă 10 posturi pe lângă cele 25 existente) în afară de fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, la Centrul Cultural ar mai fi fost angajate şi alte persoane, fără concurs, prin detaşare de la firme private, respectiv şef la cultură, şef la economic, şofer şi asistent manager.

"Directoarea Alexandra Dobre este detaşată de primar la noi la centrul cultural, nu are pregătire în domeniu, este jurist de profesie. Ce mi se pare mie cel mai grav este că au detaşat nişte oameni care nu au pregătire în domeniu. Detaşarea s-a făcut de firme particulare, ştiţi că în Codul Muncii scrie că se poate face detaşarea dar trebuie să existe un motiv temeinic pentru a detaşa un om de la societate privată şi, mai ales, că nu are pregătire în domeniu.

Dobre vine de la o firmă de organizare de evenimente. Cea de la departamentul de proiecte culturale vine de la o firmă de transporturi unde a fost angajată cu trei zile înainte să fie detaşată aici, cine ştie pe ce salariu... (...) "Se fac abuzuri, dacă legea nu specifică exact o anumită procedură, acolo se găseşte o portiţă şi se fac abuzuri, abuzuri asupra oamenilor care sunt angajaţi cu carte de muncă în urma unui concurs... şi vin alţii, şoferul care e detaşat are salariul mai mare decât al celorlalţi angajaţi care nu sunt detaşaţi. Ar trebui modificat acest Cod al Muncii privind detaşarea, e o portiţă prin care se fac abuzuri", a adăugat Nicorici.

Redacţia noastră a solicitat Primarului Sectorului 4 informaţii despre condiţiile şi temeiul în care s-au făcut detaşări la CCEUNB, salariul pe care îl primeşte Alexandra Dobre şi celelalte patru persoane despre care ni s-a spus că sunt detaşate de la firme private, care este experienţa care le recomandă pentru posturile ocupate etc. Vom reveni cu aceste informaţii în momentul în care ne vor fi puse la dispoziţie.

Cercul de pictură şi importanţa lui pentru copii

În cadrul cercului de pictură, copiii nu învaţă doar să picteze, ci merg la muzee, în caravane - un fel de tabere - prin siturile UNESCO din România, învaţă despre istoria artei etc.

"Noi mergem în fiecare sâmbătă împreună la muzeu, toate muzeele din Bucureşti şi avem câte o oră de educaţie artistică la muzeu. După care, în timpul săptămânii învăţăm ceea ce am învăţat sâmbăta la muzeu. Datorită proiectelor cu copiii, noi am avut expoziţii internaţionale, şi la muzeul de artă din Taipei, şi la muzeul de artă din Perron, din Mexic. Copiii noştri au expus, au luat premii internaţionale, deci nu e un proiect aşa.. stăm şi ne murdărim pe mâini. Este vorba despre o activitate sistematică, de un proces continuu al cunoaşterii în domeniul educaţiei artistice", ne-a declarat Nicoleta Zagura.

Merită menţionat că Zagura munceşte pro-bono cu copiii. În mandatul fostului director, sătulă de şicane pe motiv că a refuzat să facă compromisuri politice, Nicoleta Zagura s-a transferat la primăria sectorului 4, departamentul de proiecte europene iar după orele de program, vine la Centrul Cultural unde munceşte cu copiii fără să ceară vreun ban pentru munca sa.

Ce spun părinţii

Venite marţi după-amiază la cercul de pictură, mai multe mămici s-au declarat şocate de ceea ce s-a întâmplat.

"În momentul în care i-am spus fetiţei că nu mai are unde să studieze pictura, a început să plângă şi m-a întrebat ea unde face pictura în toamnă când ne întoarcem la şcoală? Nu stiu ce să îi spun. Efectiv, suntem complet bulversaţi de schimbările astea care au un iz... necurat. De azi pe mâine să dai un om afară şi să opreşti o activitate care avea succes la copii... nu stiu pe ce baze, mă depăşeşte, dar chiar mi se pare absolut anormal", a declarat Ioana Chiurlea, mama unei fetiţe de 10 ani.

"Copiii nu învaţă doar noţiuni de culoare şi pictură, învaţă mult mai mult, noţiuni de patrimoniu, de artă, de cultură (...) Să vă vedeţi casa vandalizată ca de hoţi, lucrurile aruncate într-o parte şi instalate materiale de construcţii, lucrările copiilor aruncate vraf pe o masă, una peste alta, fără niciun pic de respect pentru ei, mesele de picture nu mai sunt. Au venit doi copii mici: noi nu pictăm azi? Nu pictăm, că nu avem pe ce?" a adăugat dna Chiurlea.

"Am venit cu copilaşii şi atmosfera veselă şi bucuroasă de altă dată a fost înlocuită de una tristă şi apăsătoare. Atelierul nostru drag de pictură nu mai e. (...) Ne-am întors din vacanţă, copiii voiau să se vadă cu doamna, vor să vină dar nu mai au unde să vină, vor să continue activitatea dar nu mai au unde să vină. ...Şi toate vizitele de la muzeu, toate lucrurile frumoase pe care le-au făcut constituie o bază care eu zic că în ziua de azi e rară şi e ştrangulată prin lucruri de genul ăsta şi nu e normal.

Mi se pare că ne-am întors în trecut, ne-am întors în trecut şi totul nu funcţionează pe căi civilizate, nu există o informare, nu există nimic. Să vii aşa şi să te trezeşti că nu mai ai nimic din ce aveai fără să fii informat mi se pare un abuz", a declarat, la rândul său, Liliana Păsat, mamă a unui copil de 4 ani - ''care abia a început pictura şi e foarte încântat"- şi a unei fetiţe de şapte ani.

"Întotdeauna s-au întâmplat lucruri minunate aici şi eu sper să se întâmple în continuare. Copiii au venit cu drag aici, ziua când trebuie să ajungă aici este cea mai frumoasă zi a lor. Au învăţat o mulţime de lucruri frumoase, doamna profesoară îi implică în multe proiecte minunate, de la mers în muzee la învăţat valorile autentice româneşti, pictură pe sticlă, pictura icoanelor.

Nu mi se pare normal să se închidă. Nu îmi găsesc cuvintele şi nu pot să îmi dau seama de ce s-a ajuns în acest punct", a declarat o altă mamă, dna Andreea Kehaiyan.

Opinia Alexandrei Dobre

Contactată de redacţia noastră, directorul Centrului European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu", Alexandra Dobre susţine că nu îşi doreşte închiderea cercului de pictură, ci îşi doreşte ca acesta să funcţioneze pe baze legale şi într-un spaţiu igienizat.

''Trebuie să ştiţi că dna Zagura este angajată cu contract de muncă la centrul cultural, dar este detaşată de aproape un an de zile la primăria sectorului 4, la CIS. Deci doamna nu îşi desfăşoară activitatea conform contractului de muncă în centrul cultural, ci la CIS, unde se ocupă de partea de proiecte europene.

Deci, dânsa fiind detaşată acolo nu are cum să aibă un spaţiu la centrul cultural pentru că dânsa are un birou acolo unde lucrează, nu are cum să aibă un birou şi aici. Conform legii, în momentul în care doreşti să înfiinţezi un atelier de pictură, de croitorie sau de orice altceva, sunt mai mulţi paşi de urmat. În primul rând trebuie să faci o solicitare către direcţiune, pe care să o înştiinţezi de ceea ce doreşti să faci, să ai ataşat un proiect la acea solicitare, direcţiunea să o aprobe, să îţi dea un număr de înregistrare. În baza acelei solicitări se face un contract de închiriere pe sală, sau un contract de comodat pe sală, ca tu să poţi desfăşura acolo o activitate. Doamna Zagura nu are nimic în acest sens. Mai mult decât atât, am cerut şi un punct de vedere de la compartimentul Juridic, document pe care vi-l pot pune oricând la dispoziţie, unde scrie clar că nu există baze juridice pentru desfăşurarea acestei activităţi”, a declarat Alexandra Dobre, adăugând că toţi cei ce susţin cursuri în cadrul centrului cultural au contracte de închiriere pentru spaţiu.

"Ceea ce a găsit dânsa a fost, de fapt, acea sală dată cu lavabil pentru că era foarte multă mizerie acolo, erau păianjeni, era praf, nu era dată cu lavabil sala de foarte mult timp, ori acolo dacă activează, chiar dacă nu în baza legii, un atelier de pictură cu nişte copii, cred că ar trebui să se asigure doamna, în baza Codului Muncii, de faptul că acolo trebuie ca acei copii să aibă toate condiţiile de lucru şi cred că sunteţi de acord cu mine'', a menţionat Dobre.

Directorul centrului a mai precizat că nu a ameninţat pe nimeni dintre angajaţi, ci doar şi-a propus să lucreze cu ei în legalitate de la venirea ei acolo.

"Aceşti angajaţi ai centrului – am un raport al Corpului de Control al Primarului, au comis foarte multe nereguli. Ceea ce am făcut eu a fost să îi rog ca de acum încolo să funcţionăm în legalitate, tocmai pentru că există acest raport şi trebuie luate nişte măsuri. Măsuri care pot fi la mica înţelegere, în sensul în care putem să colaborăm, dar numai în baza legii sau măsuri mai drastice de atât, care pot fi luate în baza acelui document al Corpului de Control.

Eu nu îmi permit să fac ameninţări! În momentul în care vine un om dornic să facă nişte lucruri bune şi să pună lucrurile în ordine în condiţiile în care au fost în dezordine şi fiecare făcea ce voia, cred că deranjează. Eu le-am făcut un bine acestor oameni. Am început procedura de igienizare a spaţiului de lucru, am încercat să lucrăm în echipă, chiar dacă până acum nu au procedat aşa", susţine Dobre.

Referitor la detaşările făcute în cadrul centrului, Alexandra Dobre susţine că a recurs la detaşări în loc de concurs pe motiv că scoaterea unui post la concurs durează vreo 2 luni, timp în care centrul ar fi fost disfuncţional exact în timpul stagiunii.

"Mie în mai puţin de o lună de zile îmi începe stagiunea şi nu aş fi avut cu cine să lucrez. Nu aveam şef la serviciul de evenimente, nu aveam şef la biroul economic. Erau posturi vacante. Ceea ce am făcut eu a fost să semnez o decizie de detaşare, în baza legii, conform Codului Muncii, a unor oameni bine pregătiţi în domeniile respective, care în viitorul foarte apropiat vor da, sau nu vor da, cum vor ei, concurs pentru post."

Cât despre acuzaţia că acestora le-ar fi plătite salarii mai mari decât cele de la stat, Alexandra Dobre precizează că: "detaşarea este un procedeu legal. Când dă concurs, omul se supune salariului instituţiei. Când vine prin detaşare, omul are dreptul la salariul cel mai benefic. Eu ca instituţie sunt obligată să îi plătesc salariul cel mai avantajos. Eu am anunţat de la bun început că am nevoie de oameni pe acele posturi vacante, pentru că altfel mi se blochează toată activitatea pe următoarea perioadă iar apoi acele posturi vor fi scoase la concurs, care va fi organizat în perioada imediat următoare, probabil într-o lună, două, după ce se va termina stagiunea şi oamenii vor fi liberi să dea sau să nu dea examen, şi ei şi alţii care vor dori. Concursul va fi organizat în baza legii, făcut public şi anunţat în Monitorul Oficial."

"Din punctul meu de vedere, acest atelier, dacă el este unul productiv şi este destinat cetăţenilor din sectorul 4 şi copiilor, şi le aduce un beneficiu, eu nu am de ce să opresc ceva care funcţionează şi ceva care este bun pentru cetăţenii acestui sector. Însă, acest lucru trebuie să se desfăşoare în baza legii. Dacă doamna va găsi modalitatea legală prin care să desfăşoare această activitate eu nu numai că nu am nimic împotrivă, chiar o şi sustin, dar în baza legii. Pentru că, Doamne fereşte, dacă un copil păţea ceva la acel atelier de pictură până acum, ştiţi cine răspundea, nu? Eu!", a concluzionat Alexandra Dobre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor