Proiectul de lege privind reforma Procuraturii aprobat de Guvern. Maia Sandu: R. Moldova are nevoie de un Procuror General curajos

Fără o justiţie funcţională toată munca, deciziile, bugetele, numirile, politicile publice nu vor avea niciun rezultat. Doar un Procuror General independent poate să dea şansa pedepsirii hoţilor şi curăţării instituţiilor de căpuşe, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Guvernul de la Chişinău a aprobat vineri, 13 septembrie, modificarea mecanismului de numire a Procurorului General. Potrivit Executivului acesta ar fi cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii ce prevede crearea unei comisii independente care va preselecta candidaţii pentru funcţia de Procuror General.

În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei fiind - ministrul Justiţiei, un fost procuror sau judecător, un expert internaţional, un expert naţional şi un reprezentant al societăţii civile, precum şi un expert desemnat de preşedintele Parlamentului.

„Reforma în justiţie poate să înceapă cu numirea unui Procuror General adevărat. Proiectul merge de urgenţă în legislativ şi am asigurările că va fi votat la începutul săptămânii viitoare. Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect şi independent, în condiţiile în care actuala componenţă a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat”, a declarat Maia Sandu.

În opinia acesteia, fără o justiţie funcţională în Moldova, toată munca, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, „fără a vedea după gratii feţele care până ieri ne minţeau din televizor, prezenţa noastră aici nu îşi are rost”.

Prim-ministrul a subliniat că justiţia nu o poate face Guvernul sau deputaţii. R. Moldova are nevoie de o procuratură independentă şi de un Procuror General care să apere interesul cetăţenilor.

„Doar un Procuror General independent, profesionist şi curajos poate să ne dea o şansă să pedepsim hoţii şi să curăţăm instituţiile de căpuşe. Pentru reforma justiţiei calitatea umană şi profesională a viitorului Procuror General e mai importantă decât orice politician”, a conchis Maia Sandu menţionând că oamenii vor de la politicieni un mesaj foarte clar. „Hoţia se pedepseşte în Republica Moldova.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe