Dionis Cenuşă: Declaraţiile lui Igor Dodon despre politica externă sunt manipulări crase ale opiniei publice

Visul Moscovei este ca factorii de decizie de la Chişinău să vorbească cu cuvintele lui Dodon, Greceanîi şi restul adepţilor socialiştilor. Dar timpul pentru aşa ceva (încă) nu a venit, afirmă analistul politic.
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că felul în care preşedintele Igor Dodon califică acţiunile Ministerului de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) după întoarcerea ministrului Nicu Popescu de la Moscova ar reprezenta o manipulare conştientă a opiniei publice. „Lumi paralele. Altfel nu poţi numi.”

În opinia acestuia, Nicu Popescu a spus foarte clar că în raport cu Federaţia Rusă e vorba despre refacerea cooperării în sectoare foarte specifice: comerţ exterior, migraţie, reglementarea transnistreană. Cu toate acestea, şeful statului a povestit altceva Ambasadorului rus cu care a avut joi, o întrevedere.

„Mai exact, Dodon îi spune despre vizita lui Nicu Popescu la Moscova că: aceste vizite contribuie la readucerea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă la nivelul dorit de majoritatea populaţiei ţării noastre", citează expertul.

În contextul vizitei lui Popescu la Moscova, politologul mai atrage atenţia că niciuna dintre părţi nu a invocat problematica securităţii energetice, iar Rusia se conduce după principiul “sau tot sau nimic/foarte puţin”. ”Visul Moscovei este ca factorii de decizie de la Chişinău să vorbească cu cuvintele lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi restul adepţilor socialiştilor. Dar timpul pentru aşa ceva (încă) nu a venit.”

În concluzie, Dionis Cenuşă subliniază că declaraţiile răspândite de Igor Dodon sunt „manipulări crase ale opiniei publice şi o dezinformare conştientă a Moscovei. „Ce putem face, pe lângă un impeachment, cu un preşedinte de ţară care, pur si simplu, minte. Fără pauză.”