Dacian Cioloş "întelege" că unele cartele prepay din România sunt folosite în pregătirea unor atentate în UE

România este una dintre puţinele ţări UE care vinde cartele prepay fără un control de identitate, fapt speculat se pare de terorişti pentru a plănui atentate în alte state, a dezvăluit premierului Dacian Cioloş.
Andrei Pricopie
27.03.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.03.2016

Într-un interviu acordat duminică postului Pro TV, premierul Dacian Cioloş a atras atenţia asupra necesităţii unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay.

"Ei se plâng (autorităţile responsabile - n.r.)... ştiţi discuţia veche apropo de cartelele prepay. De exemplu, înţeleg că România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele prepay fără un control de identitate.

Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că ministrul Justiţiei, Raluca Pruncă, şi ministrul de Interne, Petre Tobă, vor aduce în atenţia Executivului "aceste elemente", urmând să fie puse în discuţie. "Să nu aibă cineva intenţia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice".

Există un potenţial risc de atentate teroriste în România, dar, potrivit lui Dacian Cioloş, lucrurile sunt ţinute sub control de autorităţi şi serviciile de informaţii.

"Nu trebuie să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în Uniunea Europeană. Participăm activ la lupta aceasta împotriva terorismului, deci potenţial riscul există, însă aşa cum stau lucrurile acum, ele sunt ţinute sub control, în sensul că autorităţile îşi fac treaba. Eu din discuţiile pe care le-am avut în această săptămână cu autorităţile responsabile, şi guvernamentale şi serviciile de informaţii, înţeleg că lucrurile sunt ţinute sub control, dar, sigur, vigilenţa este foarte mare", a declarat Dacian Cioloş.

Întrebat dacă serviciile de informaţii cer mai multă autoritate, premierul a replicat că acestea solicită instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situaţia.

"Sunt lucruri care au fost puse în discuţie apropo de luptă împotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni", a continuat Dacian Cioloş, precizând că atât el, cât şi cei din servicii sunt foarte atenţi şi la transparenţa şi drepturile cetăţeneşti.

Vorbind despre posibilele consecinţe ale terorismului asupra României, premierul a punctat că sunt aceleaşi cu consecinţele asupra Uniunii Europene, respectiv o creştere a stării de teamă, de incertitudine, care presupune solidaritate şi răspunsuri coordonate.

"Ceea ce nu e uşor, pentru că toată discuţia aceasta în jurul migraţiei a creat sau a întărit disensiunile între statele membre. Uniunea Europeană se află într-un moment dificil, de răscruce aş spune, pentru că avem nevoie de încredere şi la nivelul leadershipului politic şi între statele membre, pentru că riscul de disoluţie în UE este mare şi putem plăti un preţ foarte ridicat", a adăugat Dacian Cioloş.

În opinia şefului Executivului, o dezmembrare a UE înseamnă control la frontiere, costuri mult mai mari, dreptul la muncă în UE, costuri mai mari pentru protecţie etc.

"Cred că şi cei care erau foarte deschişi în ultima vreme - Germania şi ţările nordice - sunt mult mai circumspecţi. S-a înţeles în al 12-lea ceas că fără un control al imigraţiei ilegale nu putem vorbi despre solidaritate. Şi noi am insistat pe un control al frontierelor externe ale UE", a subliniat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor