Prin stimularea magnetică a creierului se poate renunţa la fumat


Piaţa ţigărilor electronice este în creştere.
Piaţa ţigărilor electronice este în creştere. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)

Aproape jumătate dintre persoanele tratate prin stimularea magnetică a creierului renunţă la obiceiul de a fuma după trei săptămâni, iar efectul durează cel puţin 6 luni, arată un studiu efectuat de o echipă de la Universitatea israeliană Ben-Gurion.

Fumătorii înrăiţi au încercat multe pentru a se lăsa de fumat, metode precum plasturii sau guma de mestecat dovedindu-se inutile, în cele mai multe cazuri. În curând, pentru a-i ajuta pe cei care nu pot renunţa la ţigări cu ajutorul tehnicilor cunoscute, s-ar putea recurge la o nouă tehnică non-invazivă care utilizează stimularea magnetică a creierului. Aceasta a fost testată cu succes de către un grup de cercetători israelieni ai Universităţii Ben-Gurion din Negev. Sistemul a fost testat pe un eşantion de 115 adulţi, toţi fumători de lungă dată, cu o medie de un pachet pe zi şi care, în trecut, au încercat să renunţe la fumat de cel puţin două ori, dar fără succes.

"Este o nouă abordare a problemei"

Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri şi au fost supuşi timp de trei săptămâni unui tratament care constă în stimulare magnetică transcraniană* de frecvenţă înaltă, de frecvenţă joasă şi o stimulare falsă, cu efect placebo. Impulsurile electrice ale primului grup sunt un tratament folosit şi în cazurile de depresie. Aproape jumătate (44 %) din persoanele care au primit o stimulare de înaltă frecvenţă au renunţat la fumat după un tratament de trei săptămâni. După şase luni, o treime a persoanelor din acest grup nu şi-au reluat obiceiul de a fuma. Rezultate au fost pozitive şi în cazul celorlalte două grupuri de pacienţi, constatându-se că participanţii aproape au abandonat ţigările, ajungând să consume foarte puţine într-o zi.

"Este o nouă abordare a problemei, explică coordonatorul studiului, Abraham Zangen, de la Universitatea Ben-Gurion. În grup se aflau fumători care au încercat aproape tot ceea ce era posibil pentru a se lăsa de fumat. Noi am folosit o stimulare non-invazivă care reduce pofta de nicotină. Este posibilă modificarea circuitelor creierului legate de această dependenţă şi reducerea fumatului". Este încă devreme pentru a aprecia validitatea metodei, dar, în câteva luni, va fi încercată pe o scară largă în 15 centre medicale.

"Trecerea la ţigările electronice ar putea salva milioane de vieţi"

În aşteptarea rezultatelor finale ale testelor acestui tratament inovator, mulţi încearcă să renunţe la fumat folosind ţigările electronice (chiar daca părerile sunt diferite referitor la cât sunt de sănătoase). Experţii de la conferinţa organizată pe această temă în Londra, la Royal Society, susţin că ţigările electronice ar putea salva milioane de vieţi din întreaga lume în cazul în care ar lua locul celor tradiţionale. "Ţigările ucid 5,4 milioane de oameni, în fiecare an, în întreaga lume - a declarat Robert West, profesor de psihologie şi director al Centrului de studiu al tutunului de la Cancer Research UK - şi trecerea la ţigările electronice ar putea salva milioane de vieţi".

*Stimularea magnetică transcraniană (SMT) este o tehnică modernă, neinvazivă, utilă pentru investigarea şi tratamentul unor boli neurologice. Tehnica de stimulare magnetică are la bază principiul inducţiei electromagnetice, descoperit încă din secolul al XIX-lea, de către M. Faraday. Acest principiu postulează că un curent electric induce, în mediile conductoare din jur, un câmp magnetic şi, respectiv, orice câmp magnetic va induce, în mediile conductoare electric din jur, un curent electric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură