Ţigara electronică, doar în farmacii?

Ţigara albastră electronică
Ţigara albastră electronică (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2013

Ţigara electronică, impusă ca "obiect de consum" accesibil tuturor, ar trebui să fie clasat ca medicament? Întrebarea suscită de mai multe luni o controversă pasionantă, inclusiv printre medicii specializaţi în lupta împotriva tabagismului, dar şi un intens lobby în Europa. Această problemă ar urma să fie tranşată, marţi, de deputaţii europeni, cu ocazia unei dezbateri pe marginea directivei privind produsele de tutungerie, notează cotidianul francez Le Figaro.

Odată cu schimbarea statutului, există intenţia de a modifica modul de percepere a acestui produs, reafirmând rolul acestuia de instrument pentru combaterea sevrajului tabagic. Dacă ţigara electronică ce conţine nicotină va deveni "medicament", ea va fi comercializată exclusiv în farmacii şi nu în magazine specializate, care prosperă după introducerea acesteia în Franţa, în 2008. Între altele, ea va fi supusă procedurii de autorizare pentru comercializarea pe piaţa farmaceutică, fapt ce presupune elaborarea unor studii ştiinţifice care să ateste eficacitatea sa în cazurile de sevraj, precum şi absenţa caracterului toxic al acesteia.

Potrivit poziţiei Oficiului francez de prevenţie a tabagismului, o asemenea decizie va însemna şi sfârşitul "vapotajului" la liber (inhalărea de vapori ai ţigării electronice), acesta devenind "contraproductiv" pentru sănătatea publică. "Circa 90% dintre utilizatorii care nu au nicio dorinţă să înceteze să fumeze nu se vor duce să se aprovizioneze în farmacii şi vor pierde din start un beneficiu pentru sănătatea lor", subliniază preşedintele Oficiului, Bertrand Dautzenberg. Chiar dacă inocuitatea ţigării electronice nu a fost încă demonstrată, pneumologi subliniază că aceasta este "infinit" mai puţin nocivă decât tutunul, care ucide circa 73.000 de persoane în fiecare an. 'Ea conţine mult mai multe substanţe vătămătoare: nici particule solide, nici gudron, nici substanţe cancerigene, nici monoxid de carbon', se spune în raportul remis, în această primăvară, ministrului francez al sănătăţii de către Dautzenberg.

Prin atribuirea statutului de medicament, asociaţiile anti-tabagism speră să scoată ţigara electronică din mâinile fabricanţilor de produse de tutungerie, care se interesează de noua piaţă. "Obiectivul industriei va fi cel de a recruta noi clienţi. Este mare riscul de a vedea nefumători convertindu-se şi devenind dependenţi de tutun, începând cu versiunea electronică", atenţionează Comitetul naţional francez de luptă împotriva tabagismului.

La rândul lor, cei care se opun noii reglementări văd o legătură între scăderea continuă a vânzărilor de ţigări în Franţa şi numărul tot mai mare al adepţilor ţigării electronice. Într-adevăr, în cinci ani de zile, cercul fumătorilor de ţigări electronice s-a lărgit considerabil. Prin urmare, într-o scrisoare deschisă dată publicităţii luni, zece medici francezi apără accesul maxim la acest produs, pe care îl declară 'extrem de eficient în a-i ajuta pe fumători să renunţe la tutun'. De asemenea, un recent studiu publicat în The Lancet arată, în ceea ce priveşte combaterea sevrajului tabagic, o eficacitate a ţigării electronice puţin mai mare decât cea a plasturilor antifumat vânduţi în farmacii.

Astfel, eurodeputaţii ar putea să opteze pentru o soluţie de compromis: de exemplu, pentru clasarea ţigării electronice drept "produs de sănătate", un statut mai puţin constrângător decât cel de "medicament". Oricum, votul lor nu este decât o etapă în procesul legislativ. Negocieri pe marginea acestui subiect vor avea loc ulterior în cadrul Consiliului de Miniştri. Directiva, care nu se va aplica înainte de 2017, nu va conduce prin urmare la o retragere imediată de pe piaţă a ţigării electronice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor