Misterele istoriei: foloseau vechii egipteni cocaina şi tutunul?

Mumie la British Museum
Mumie la British Museum (China Photos/Getty Images)

În cercurile ştiinţifice şi istorice ideea că alte popoare au vizitat America mult înainte de “descoperirea” sa în 1492 de către Columb, a devenit din ce în ce mai acceptată.

Există tot mai multe dovezi că vikingii au traversat Atlanticul cu aproximativ 1000 de ani în urmă. Alte teorii vorbesc chiar despre traversarea Pacificului de către chinezi în jurul anului 1420.

Dar mai nou există indicii certe despre contactul dintre egipteni şi America, făcute în jurul anului 1000 i.C.

La München, o echipă de oameni de ştiinţă germani în componenţa căreia se află Dr. Svetla Balabanova, a descoperit accidental prezenţa nicotinei şi cocainei în mai multe mumii egiptene. Aceste mumii aparţineau clasei conducătoare, una dintre ele fiind a Reginei Henuttaunebu, fiica a lui Amenophis al treilea, care a murit în urmă cu 3,000 de ani.

Balabanova a găsit cantităţi importante de substanţe despre care se crede că la acea vreme nu se găseau decât în cele două Americi - nicotina din tutun şi cocaina, din frunze de coca. Conform datelor actuale, aceste două plante nu au ajuns în Europa decât după 1500.

Rezultatele au surprins atât de mult cercetătorii, încât la început s-a crezut că mumiile au fost contaminate. Mai târziu s-a considerat că mumiile erau false – acestea fiind cumpărate de Regele Bavariei.

Dar după autentificare, nenumărate teste au indicat aceleaşi rezultate, care nu pot fi explicate pe baza datelor actuale pe care le deţine istoria.

Conform cunoştinţelor actuale, egiptenii antici navigau doar pe Nil, neavând suficiente cunoştinţe care să le permită să traverseze Atlanticul. Însă conform Archaeology News Network, unele amfore egiptene aduc dovezi care sprijină teoria că egiptenii navigaseră pe mări, inclusiv pe Marea Moartă.

Una dintre teorii presupune că egiptenii au ajuns în explorările lor până în America de Sud. În 1909, doi exploratori, S. A. Jordan şi G. E. Kinkaid, sponsorizaţi de Institutul Smithsonian, au descoperit o serie de peşteri în Regiunea de Marmură a Marelui Canion. Peşterile ar fi conţinut numeroase obiecte care arătau izbitor de asemănător cu cele din Egipt, inclcusiv, tăbliţe cu hieroglife. Raportul celor doi a fost publicat în Arizona Gazette pe 5 aprilie 1909.

În zilele noastre gradul cu care civilizaţia egipteană, una dintre cele mai avansate ale momentului,a avut contact cu cea amer-indiană, rămâne un mister. Până când nu se vor obţine noi dovezi, toate teoriile rămân doar presupuneri.