Primul meci de tenis jucat în spaţiu de echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională [video]

Comandantul Feustel şi colegii săi au jucat un meci neobişnuit pe Staţia Spaţială Internaţională sfidând microgravitaţia. Evenimentul special a fost difuzat marţi noaptea, 21 august, la New York, unde au început calificările pentru US Open, ultimul turneu de Mare Şlam al anului.
Tenis în spaţiu
Tenis în spaţiu (Screenshot via Instagram)

Rachetele reamintesc, ca mărime, de cele de ping-pong şi ocazional migile treceau şi pe sub plasă. Totuşi, în cele din urmă, echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale a reuşit să stea pentru prima oară faţă în faţă în primul meci de tenis jucat vreodată în spaţiu.

Drew Feustel, comandantul celei de-a 56-a expediţii şi colegii Ricky Arnold şi Serena Auñón-Chancellor de la NASA, precum şi Alexander Gerst de la ESA au concurat într-un dublu neobişnuit la începutul preliminariilor de tenis US Open din New York. Meciul „spaţial“ a fost proiectat marţi noapte – la ora locală 12:35 pm – la Unisfera Flushing Meadows Park din New York, iar evenimentul a fost transmis în direct pe canalele sociale ale US Open.

Jocul a fost organizat încă din luna decembrie 2017 de către United States Tennis Association împreună cu Drew Feustel, pentru a-i apropia pe tinerii jucători de tenis de explorarea spaţială. Feustel, care a jucat meciul în echipă cu Arnold, nu avea nevoie să se gândească de două ori: astronautul este un fan al tenisului. "Antrenor" special pentru această ocazie a fost jucătorul argentinian de tenis Juan Martin del Potro (locul trei în clasamentul ATP), care, cu câteva ore înaintea meciului a stat de vorbă cu Feustel în direct.

„Avem probleme aici cu gravitaţia - a spus comandantul - După cum se poate vedea, totul pluteşte, iar când lovim, mingea ricoşează peste tot. Reuşim să jucăm, dar trebuie să ne inventăm propriile noastre reguli“. Prin urmare, a început să curgă cu mingi pe sub plasă, precum şi evoluţii aeriene spectaculoase pentru a ajunge la minge. Alţi jucători profesionişti de tenis, cum ar fi John Isner, Frances Tiafoe, Steve Johnson, Donald Young şi Kevin Anderson au trimis astronauţilor mesaje video, pentru a-i ajuta să se pregătească pentru meci.

„Pasiunea lui Feustel pentru tenis şi pentru călătoriile în spaţiu îi poate inspira pe tinerii noştri să-şi îndrepte atenţia spre Lună şi spre explorarea necunoscutului şi va arăta beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi atletic“, a comentat Amy Choyne, şef de marketing al United States Tennis Association, care a prezentat iniţiativa.

Activitatea este beneficică în primul rând pentru astronauţi, fiind un exerciţiu bun pentru a le antrena muşchii, a menţine corpul sănătos. Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională se antrenează în fiecare zi timp de cel puţin două ore.

Mai multe informaţii aici.