NASA lansează cu succes sonda Parker Solar [video]

Scopul este ca sonda să tranziteze prin coroana solară şi să ofere noi date despre astru
NASA lansează cu succes sonda Parker Solar
NASA lansează cu succes sonda Parker Solar (captură video Youtube)

Sonda Parker Solar, prima navă spaţială care va tranzita coroana solară, a fost lansată cu succes duminică, 12 august, la 24 de ore după ce a fost amânată decolarea ei de la baza Cape Canaveral (Florida, SUA).

Misiunea, care are scopul să ajute la clarificarea secretelor ascunse ale Soarelui, este programată să ajungă la primul punct de abordare a astrului pe 5 noiembrie şi să continue să se apropie de acesta din ce în ce mai mult de-a lungul a 25 de orbite timp de şapte ani.

Racheta Delta IV Heavy a companiei United Launch Alliance a decolat la 03.31 ora locală de la baza Cape Canaveral Air Force Base Agency Aerospace (NASA) cu sonda la bord.

(Nasa/bill Ingalls / Handout)

La câteva minute după lansare, racheta s-a desprins de cele trei motoare, după cum era programat.

(Nasa/bill Ingalls / Handout)

Cu prognozele meteo favorabile 95% şi după ce au fost rezolvate problemele care au condus la schimbarea datei lansării de două ori, sâmbătă, NASA a reprogramat pentru duminică, 12 august startul acestei misiuni, pe care o consideră „istorică“.

Cercetătorii speră ca misiunea să ajute la rezolvarea unuia dintre marile mistere ale astronomiei: de ce coroana solară este mai fierbinte decât suprafaţa vizibilă a Soarelui.

Pe lângă enigma coroanei, misiunea va încerca să rezolve alte două enigme: cum se produc vânturile solare, cu particulele lor încărcate, şi ce cauzează marile ejecţii ale masei coronale (coronal mass ejection / CME), care sunt expulzate de Soare în perioadele de activitate solară maximă şi pot afecta sateliţii şi sistemele de comunicaţii de pe Pământ.

Un mister care durează de mai mult de o jumătate de secol

"Am studiat Soarele timp de zeci de ani şi acum putem merge în sfârşit acolo unde este acţiunea", a declarat Nicky Fox, unul dintre experţii Laboratorului de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, într-o conferinţă de presă.

"Am aşteptat 60 de ani ca tehnologia să avanseze şi să ne permită o misiune atât de riscantă. Vom ajunge într-adevăr acolo unde nu am mai fost niciodată înainte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură