Primul caz de transfer al virusului Zika de la femeie la bărbat înregistrat în SUA

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a raportat primul caz cunoscut de transfer al virusului Zika de la femeie la bărbat.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.07.2016

Autorităţile americane din domeniul sănătăţii au declarat vineri că un cuplu din New York a fost diagnosticat cu virusul Zika după ce au făcut sex în urma unei călătorii pe care femeia a efectuat-o într-o ţară unde virusul este endemic. Anterior, toate cazurile cunoscute de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală au fost de la bărbat la femeie.

Femeia a făcut sex protejat cu soţul ei după ce s-a întors din călătorie. La scurt timp după aceea a început să dezvolte simptome ale virusului Zika şi după o vizită la doctor a fost diagnosticată cu acest virus. La o săptămână după ce au făcut sex, soţul a raportat aceleaşi simptome, ulterior fiind şi el diagnosticat cu Zika.

Ambii şi-au revenit de atunci, conform CDC. Oficialii au reţinut majoritatea informaţiilor despre cuplu, inclusiv numele lor şi datele călătoriei femeii, dezvăluind doar faptul că aveau vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Transmisia sexuală încă nu este comună

Deşi unii experţi din domeniul sănătaţii au declarat că nu au fost surprinşi de această descoperire, cazul contrazice presupunerile anterioare că virusul ar putea fi transmis sexual doar de la bărbaţi la partenerii lor, indiferent de sex.

CDC a precizat că îşi modifică recomandările anterioare, luând în considerare şi cuplurile de lesbiene, deşi nu au fost raportate cazuri de transfer al Zika de la femeie la femeie.

Transmiterea sexuală a virusului este încă relativ rară; Zika se răspândeşte în principal prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti. Totuşi, au existat cazuri documentate de transmitere sexuală a virusului în 11 ţări.

Zika şi Jocurile Olimpice din Brazilia

Teama de virusul Zika s-a amplificat constant pe măsură ce lumea se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice de Vară din Rio de Janeiro. Vineri, finalistul de la Wimbledon, Milos Raonic, a anunţat că nu va participa la Jocuri datorită temerilor legate de virus.

Un număr de atleţi au refuzat să participe la JO din cauza virusului Zika, printre care americanii Jordan Spieth, John Isner şi Sam Querrey, precum şi australienii Bernard Tomic şi Nick Kyrgios.

Nu s-a raportat că virusul ar putea cauza riscuri serioase de sănătate adulţilor, dar, în schimb, a fost văzut în principal ca o ameninţare pentru femeile însărcinate.

În luna aprilie, oficialii americani au anunţat că există o legătură probabilă între Zika şi înmulţirea cazurilor de copii născuţi cu microcefalie, o boală rară (craniu de volum foarte mic faţă de dimensiunile normale). OMS a investigat legătura dintre virus şi afecţiunea medicală respectivă.

Peste 1,5 milioane de oameni au fost infectaţi cu Zika în Brazilia, înregistrându-se peste 1.000 de cazuri de microcefalie începând cu 2015, conform agenţiei de ştiri AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor