Turiştii avertizaţi că nu vor fi în siguranţă în Rio cu ocazia Jocurilor Olimpice

Deşi mai este doar circa o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de Vară, oficiali, pompieri, poliţişti şi sportivi din Rio au avertizat recent că situaţia este critică în oraş şi că turiştii care vor veni acolo nu se vor afla în siguranţă.
Poliţişi brazilieni în civil protestează în Rio de Janeiro împotriva salariilor neplătite, 27 iunie 2016.
Poliţişi brazilieni în civil protestează în Rio de Janeiro împotriva salariilor neplătite, 27 iunie 2016. (Captură Foto)

În luna mai, fotbalistul brazilian Rivaldo a declarat turiştilor să stea departe de Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro din cauza violenţelor, susţinând: “Vă veţi periclita vieţile aici”. După acel avertisment, guvernul statului Rio a declarat stare de “calamitate publică”, întrucât a devenit complet falimentar. Guvernul a avertizat în legătură cu prăbuşirea totală a securităţii publice, a sistemelor de sănătate şi transport.

Ca urmare a stării de calamitate declarate, guvernul federal ar fi trebuit să transfere 860 milioane de dolari statului dar, după cum a raportat AP, banii încă nu au ajuns la destinaţie. Guvernatorul din Rio, Francisco Dornelles, a declarat că există temeri că Jocurile Olimpice vor fi un mare eşec dacă lucrurile nu revin la normal în scurt timp. “Sunt optimist în privinţa Jocurilor, dar trebuie să prezint realitatea. Putem să avem Jocuri Olimpice măreţe, dar dacă nu sunt luate unele măsuri ar putea fi un eşec masiv”, a susţinut Dornelles.

“Cum se vor putea simţi protejaţi oamenii într-un oraş fără securitate?”, a adăugat Dornelles. Este o întrebare excelentă, din moment ce poliţia din Rio a protestat luni, 27 iunie, împotriva salariilor neplătite şi împotriva lipsei de produse de bază.

La aeroportul din Rio, un grup de manifestanţi a afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Bine aţi venit în Iad. Poliţia şi pompierii nu sunt plătiţi. Cei care vin în Rio de Janeiro nu sunt în siguranţă”. Acestea nu sunt exact mesajele pe care doreşte să le vadă lumea cu o lună înainte de demararea Jocurilor Olimpice de Vară.

În plus, mai este problema virusului Zika. Peste 1,5 milioane de oameni au fost infectaţi cu Zika în Brazilia, şi s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de microcefalie începând cu 2015, conform agenţiei de ştiri AFP.

De asemenea, savanţii au descoperit o “superbacterie“ periculoasă şi rezistentă la medicamente în largul plajelor din Rio de Janeiro unde vor avea loc probele Olimpice de înot şi într-o lagună unde vor concura sportivii loturilor de canoe şi barcă cu vâsle în 5 august, data la care se vor deschide Jocurile.