Prima rectificare bugetară pe 2015. PNL: "Este o deturnare a banului public către baronii şi clientela PSD"
alte articole
Guvernul Ponta a decis să majoreze, în cadrul primei rectificări bugetare din acest an, veniturile marii majorităţi a ministerelor, excepţie făcând Ministerul Transporturilor şi cel al Sănătăţii. Proiectul de ordonanţă urmează să fie adoptat marţi, într-o şedinţă specială a Executivului.
"Bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane de lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane de lei, iar deficitul se majorează cu suma de 834,6 milioane de lei", reiese din proiectul de ordonanţă al Guvernului.
Produsul Intern Brut (PIB) pe care se va reconstrui bugetul este de 701 miliarde de lei, faţă de 709,7 miliarde de lei (cât era la începutul anului), astfel că deficitul bugetar va creşte de la 1,83% la 1,86% din PIB.
România a încheiat primul semestru al anului 2015 cu un excedent de 4,2 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB, faţă de un deficit de 3,5 miliarde de lei, respectiv un minus de 0,5% din PIB înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
Potrivit cursdeguvernare.ro, acest excedent bugetar se datorează parţial unei mai bune colectări a taxelor, dar în special nerealizării cheltuielilor de investiţii.
Guvernul Ponta anticipează o creştere economică de 3,3%, faţă de 2,5%, cât anticipase la începutul anului, informează publicaţia Adevărul.
Venituri
Veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majorează, pe sold, cu suma de 287,1 milioane de lei, fapt ce se reflectă, în principal, pe următoarele categorii:
- veniturile din impozitul pe profit se majorează cu 810,7 milioane de lei;
- veniturile din impozitul pe venit se majorează cu 762,4 milioane de lei;
- veniturile din impozitele şi taxele pe proprietate se diminuează cu 549,8 milioane de le;
- veniturile din TVA se diminuează cu suma de 252,6 milioane de lei;
- veniturile din accize se majorează cu 268,3 milioane de lei;
- veniturile nefiscale se majorează cu 627,2 milioane de lei.
Cheltuieli
Cheltuielile bugetului de stat ]n anul 2015 se majorează, pe sold, cu suma de 1.121,7 milioane de lei.
Vor primi mai mulţi bani:
- Ministerul Muncii 1.222 milioane de lei;
- Ministerul Finanţelor 711,9 milioane de lei;
- Ministerul Afacerilor Interne 565,7 milioane de lei
- Ministerul Mediului 305,0 milioane de lei;
- Serviciul de Telecomunicaţii Speciale 121 de milioane de lei;
- Ministerul Agriculturii 64,6 milioane de lei;
- Ministerul Afacerilor Externe 55,0 milioane de lei;
- Ministerul Justiţiei 43,7 milioane de lei;
- Ministerul Public 43,5 milioane de lei;
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice 40,3 milioane de lei.
Vor primi bani mai puţini:
- Ministerul Transporturilor -985 de milioane de lei;
- Ministerul Sănătăţii -613,9 milioane de lei.
- Ministerul Apărării -96 milioane lei
- Ministerul Economiei -13 milioane lei
Pentru o analiză detaliată intraţi aici.
Liberalii reacţionează: "Este o deturnare a banului public către baronii şi clientela PSD"
"Rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD este modalitatea prin care Ponta încearcă să supravieţuiască politic: deficit şi tăierea marilor investiţii în schimbul susţinerii baronilor PSD. Bugetul ţării a devenit puşculiţa PSD. Este prima rectificare de după 1990 care se aproba întâi la partid şi abia apoi la Guvern. La fel făcea şi Năstase când decidea la partid cui să i se deschidă dosare penale", a reacţionat prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
Rectificarea nu are viziune, în opinia acestuia, pentru că nu îndreaptă resursele ţării către politici publice importante, acoperă numai necesităţi politice şi promisiuni populiste:
1. Într-un an în care mediul privat a reuşit performanţe nesperate, în ciuda politicilor guvernamentale, şi în condiţii de creştere economică, Guvernul a decis să mărească cheltuielile de 4 ori mai mult decât veniturile din acest an. Ceea ce se întâmplă în Grecia poate deveni şi la noi o realitate.
2. Creşterea deficitului înainte încă de a aplica măsurile de relaxare fiscală pe care PSD le susţine este iresponsabilă şi riscă să falimenteze România.
3. Reducerea bugetului Ministerul Transporturilor este, în fapt, o tăiere a banilor de investiţii. Cum cred Ponta şi Dragnea că vor veni bani la buget, după relaxarea fiscală propusă, dacă marile investiţii publice sunt oprite? Va tipări bani? Ce se va întâmpla cu firmele private care au contractat deja lucrări şi au cheltuit din banii proprii? Dar cu angajaţii acestora?
4. Guvernul Ponta a dat un şut banilor europeni atunci când a decis să taie banii pentru cofinanţarea proiectelor europene. Ar fi fost bani gratis pentru dezvoltarea României. Ponta, Dragnea şi PSD ştiu, însă, că banii europeni nu pot fi furaţi sau deturnaţi. Aşa că au decis să deturneze banii românilor în aşteptarea alegerilor.
5. În condiţiile geostrategice actuale şi având în vedere conflictele din Est, dar si pactul comun al partidelor de a majora bugetul apărării pana in 2017, este de neînţeles de ce Guvernul a micşorat bugetul Ministerului Apărării. Avem angajamente internaţionale, în comun cu partenerii noştri, şi trebuie sa le respectam. Si, înainte de toate, e vorba de securitatea ţării. Nu ne putem juca cu aşa ceva.
6. Investiţiile din bugetul de stat în primele şase luni ale anului sunt cu 20% mai mici decât cele din 2014. Iar 2014 a fost cel mai prost an pentru investiţiile statului din ultimii nouă ani! Rectificarea continuă şi accentuează această tendinţă.
7. În raport cu semestru I al anului precedent, cheltuielile de personal au crescut cu 5%. Cum va susţine Guvernul aceste cheltuieli pe viitor dacă măreşte deficitul şi, în acelaşi timp, va încasa mai puţin ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală?
8. Chiar in condiţiile unei colectări mai bune, nu ar fi trebuit tăiat niciun leu de la Sănătate unde necesarul este cu mult peste bugetul aprobat, iar păstrarea sumelor la Ministerul Sănătăţii ar fi permis finanţarea mai bună a programelor de sănătate si ar fi fost un semnal ca este un domeniu prioritar în fapte, nu în vorbe.
"Dacă rectificarea bugetară va fi adoptată în forma propusă şi va fi dublată de măsurile de relaxare fiscală, România riscă să deraieze economic şi financiar în anii care vor urma. Oricine ştie să socotească şi are responsabilitatea unui buget familial ştie că nu poţi mări cheltuielile în timp ce veniturile tale scad.
Este un drum sigur către faliment şi sărăcie. Şi este o dovadă de nebunie şi iresponsabilitate. Şi pentru ce? Pentru că Ponta vrea să se joace de-a prim-ministrul în timp ce îl caută DNA-ul acasă", a subliniat Cătălin Predoiu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.