Codul Fiscal, criticat dur de Mugur Isărescu. Se flutură scenariul unei noi crize economice

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că implementarea noului Cod Fiscal în forma sa actuală, prin impactul pachetului de scăderi majore de taxe şi impozite dorit de Guvernul Ponta, ar putea determina ţara să treacă, în 2016, printr-o situaţie dramatică, similară cu cea provocată de modificările radicale din 2005, când cota unică a fost stabilită la 16% în loc de 19%, şi din 2008, când premierul Călin Popescu Tăriceanu a majorat substanţial pensiile şi salariile.

Potrivit lui Isărescu, pachetul de reduceri fiscale pe care Guvernul îl are în vedere, "este inaplicabil din punct de vedere economic şi impactul său bugetar ar insemna o schimbare politică majoră".

Într-un discurs citat de Hotnews.ro, Mugur Isărescu a atras atenţia, vineri, că scăderile majore de taxe şi impozite prevăzute de noul Cod Fiscal, respins între timp de preşedintele Klaus Iohannis, ar putea avea efecte nefaste asupra României, motiv pentru care a recomandat Guvernului să revină asupra proiectului şi să aplice o reducere graduală a TVA.

În ceea ce priveşte declaraţiile referitoare la un aşa-zis amestec extern în treburile României, venite din zona premierului Victor Ponta şi a miniştrilor săi, Mugur Isărescu a precizat, fără a face însă referiri directe la vreo persoană: "E obsesia noastră că cineva din exterior ne împiedică să creştem. România trebuie să evite derapajele şi scăderile. Creşterea economică fără stabilitate nu e sustenabilă."

"Nu văd cum s-ar putea aplica, la grămadă, dintr-un singur moment, 6 măsuri de o asemenea dimensiune. (...) Fără ce scrie acolo, majorarea salariilor din sectorul public în conformitate cu noua lege ar însemna chiar mai mult din PIB. Este o schimbare de direcţie majoră. Este majoră. Cum putem să aplicăm asemenea măsuri fără să negociem cu partenerii noştri? Nici nu se poate discuta. Avem deja creştere 4%, unde vrem să mergem, la 8%? Ne ţin motoarele pentru 6%, 8%?

Noi suntem la 4%, deci la viteza de croazieră, şi în loc să stăm pe pilot automat tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB pentru că 2,3 ni se pare că-i puţin. Şi economiştii nu spun nimic, nu spun că nu e puţin, că sunt 17 miliarde de lei şi trebuie să te gândeşti de unde le iei. După necazurile din trecut, băncile sunt supraexpuse pe datoria de stat. Dacă te duci în străinătate trebuie să discuţi cu creditorii tăi. Din punct de vedere al conducerii economiei de piaţă înseamnă o mişcare brutală, de proporţii, care în condiţii de creştere economică nu îşi are rostul. Fără să mai adăugăm aici prociclitatea", a precizat Mugur Isărescu.

"Înainte de orice, apropos de propunerile de reduceri de impozite, să aplicăm "taylor's rule" (legea croitorului - n.r.): nu tai şi pe urmă măsori. Ce facem? Tăiem taxele şi pe urmă măsurăm dacă putem să tăiem şi în partea cealaltă, la cheltuieli. Nu avem nicio şansă să ajungem la deficit sub-optimal, ci la deficite mari şi greu de finanţat. Şi finanţarea va fi greu de asigurat. Ce dăm pe mere, pierdem pe pere", a subliniat Isărescu.

Pentru a citi restul remarcilor făcute de Mugur Isărescu intraţi pe Hotnews.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne