Preţul ţiţeiului ajunge în zona negativă

Una dintre industriile cele mai lovite de pandemia virusului Wuhan este cea petrolieră
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

UPDATE: Preţul barilului a scăzut la minus 46 de dolari per baril, după ce a trecut pentru prima dată în zona negativă.

West Texas Intermediate, unul dintre principalele repere petroliere la nivel mondial, a atins valori minime care nu au fost observate din aprilie 1986, la tranzacţionarea pe bursa de mărfuri din New York, luni dimineaţă, ajungând la 10,34 USD pe baril înainte de amiază. Evoluţia a fost urmată de o creştere minoră.

În cazul în care situaţia nu se va remedia, valoarea de referinţă va fi mai jos de cea mai scăzută, de 10,42 USD, înregistrată la 31 martie 1986.

Prăbuşirea preţurilor survine, aşa cum am atras atenţia în mai multe rânduri, pe fondul aglomerării facilităţilor de stocare a ţiţeiului - în cazul acesta în principal din Cushing, Oklahoma, principalul hub comercial al SUA, unde companiile sunt la un pas de a rămâne fără depozite.

Scăderea preţurilor este o veste proastă pentru producătorii americani de şist, industrie deja lovită de îngheţarea economică globală după două luni de pandemie şi carantină cauzate de virusul Wuhan şi va avea impact asupra altor exportatori majori, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită.

Mai îngrijorător, colapsul continuu al preţurilor ţiţeiului survine în ciuda acordului istoric al OPEC+ şi al naţiunilor partenere săptămâna trecută pentru reducerea producţiei de petrol cu aproximativ 9,7 milioane de barili pe zi (bpd) până în iunie.

Preţurile ţiţeiului au început o serie de căderi masive urmate de reveniri în urmă cu şase săptămâni, după faimoasa întâlnire OPEC de la Viena din 6 martie, în care miniştrii energiei din Arabia Saudită şi Rusia nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la reducerea preţurilor prin prisma pandemiei virusului Wuhan.

După ce Rusia a refuzat să reducă producţia la expirarea unui acord prealabil, Riad-ul a anunţat că va creşte producţia cu peste 20 la sută, de la 9,7 milioane bpd la 12,3 milioane bpd.

Dezacordul a fost aplanat cu câteva zile în urmă, însă lipsa spaţiului de stocare, survenită pe fondul scăderii brutale a cererii, a aruncat industria în haos.