Premiul Nobel pentru Medicină 2020 acordat lui Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice [video]

„Pentru descoperirea virusului care cauzează hepatita C”
Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice
Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice (screenshot tramite video)

Pentru prima dată din 1944, din cauza pandemiei, ceremonia de la Stockholm este înlocuită de un eveniment online.

Comitetul Institutului Stockholm Karolinska a acordat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2020 oamenilor de ştiinţă Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice „pentru descoperirea virusului care cauzează hepatita C”. Anunţul a fost făcut luni, 5 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Solna.

Numele câştigătorilor celor mai prestigioase premii ştiinţifice au fost selectate de un comitet al Institutului Karolinska din Stockholm (The Nobel Assembly at Karolinska Institutet), care se reuneşte în fiecare an pentru a decreta cele mai importante cercetări. Majoritatea premiilor Nobel sunt acordate de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, iar cel pentru Fiziologie sau Medicină implică centrul de cercetare, un punct de referinţă internaţional.

Toţi trei primesc premiul pentru „contribuţii decisive în combaterea hepatitei transmisibile din sânge, o imensă ameninţare la nivel mondial pentru sănătate, care provoacă ciroză şi cancer la ficat pe tot globul”. Cei trei oameni de ştiinţă au făcut descoperiri fundamentale care au dus la identificarea unui nou virus, virusul hepatitei C.

Acesta este cel de-al 111-lea Premiu Nobel din această categorie acordat în istorie, începând din 1901, la cererea antreprenorului şi filantropului suedez Alfred Nobel.